Ga naar de inhoud
Overleden aan kanker

Nooit meer 'oant moarn': weerman Piet Paulusma overleden

Piet Paulusma Beeld © ANP

Piet Paulusma is overleden aan de gevolgen van kanker. De weerman van Omrop Fryslân en Omroep Max is 65 jaar geworden.

Omroep Max meldt dat Piet al geruime tijd aan kanker leed, maar er geen ruchtbaarheid aan wilde geven. "Wij zijn Piet dankbaar voor alles wat hij voor ons heeft betekend en wensen de nabestaanden veel sterkte toe."

Nooit meer 'oant moarn'

"Het is ongelooflijk hoe dapper Piet zijn ziekte heeft ondergaan", stelt omroepbaas Jan Slagter. "Zolang het nog ging, wilde hij door met werken." Donderdag presenteerde de weerman voor het laatst op televisie, vrijdag was hij nog te horen op de radio. "Het is vreselijk verdrietig dat we hem nooit meer zijn kenmerkende uitsmijter 'oant moarn' horen zeggen."

37 jaar weerman

Piet begon zijn loopbaan als weerman in 1985 bij Omrop Fryslân, eerst op de radio en later ook dagelijks op televisie. Ook daar heerst grote verslagenheid, zegt eindredacteur Sybren Terpstra. "Hij was van onschatbare waarde en stond altijd voor ons klaar. Bovenal was hij een bijzonder fijne man om mee samen te werken." 

Elf jaar later brak de weerman door op landelijke televisie. Hij begon bij SBS6 en gaf dagelijks een weerbericht vanaf een wisselende locatie in Nederland. 

Piet
Lees ook:
Piet Paulusma kuste Beyoncé: 'Drie keer zelfs'

Na ruim 23 jaar maakte de weerman de overstap naar Omroep Max. Piet sloot zijn weerbericht altijd af met zijn inmiddels gevleugelde uitspraak 'oant moarn', dit betekent 'tot morgen' in het Fries.

Koninklijke onderscheiding

Afgelopen januari is Piet benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Paulusma kreeg deze koninklijke onderscheiding van de commissaris van de Koning van Friesland Arno Brok en burgemeester van Harlingen Ina Sjerps. "Paulusma toont zich een ware ambassadeur voor Fryslân en de Friese taal", sprak Brok. "Zijn weerbericht is een ankerpunt voor velen."