Ga naar de inhoud
CE-keurmerk niet gecontroleerd

Radar: Bol.com verkoopt levensgevaarlijk en onveilig kinderspeelgoed

De receptie van bol.com Beeld © ANP

Externe verkopers kunnen heel eenvoudig onveilig kinderspeelgoed aanbieden op Bol.com, blijkt uit onderzoek van het programma Radar van AVROTROS.

Het onderzoeksprogramma waarschuwt morgen in de uitzending voor externe webshops die niet uitvoerig worden gecontroleerd voor ze op Bol.com verschijnen.

Het programma nam zelf de proef op de som en richtte een eigen webwinkel op, genaamd ToksiToys. Hierin boden ze speelgoed aan zonder CE-keurmerk. Ze konden de producten zonder problemen in de categorie 'speelgoed' van de webwinkel plaatsen.

Gekocht
Lees ook:
Gekocht bij Bol.com of toch niet? Gedupeerde klanten radeloos

'Speelgoed is gevaarlijk'

Uit onderzoek van Dansk Erhverv, de Deense Kamer van Koophandel, blijkt dat het speelgoed dat Radar in de webwinkel heeft geplaatst, gevaarlijk is. Dat staat ook in RAPEX, het waarschuwingssysteem waarmee Europese landen elkaar informeren over gevaarlijke producten. Voor Nederland doet de NVWA dat.

Bol.com heeft sinds 2011 zijn webshop opengesteld voor externe verkopers. Inmiddels zijn er 49.000 verkooppartners, die zijn goed voor meer dan de helft van de omzet van de webwinkel.

Veiligheid van producten

In november 2020 tekende Bol.com het Product Safety Pledge van de Europese Commissie. Dit is een vrijwillige toezegging om de veiligheid van producten zo goed mogelijk te bewaken.

Bol.com
Lees ook:
Bol.com geeft duizenden klanten door fout 15 euro cadeau: 'Ik wist niet wat ik zag'

Gerard Spierenburg van de Consumentenbond is kritisch over deze toezegging. "Als je die afspraak hebt gemaakt, dan valt het voor mij niet te rijmen met het volledig ontbreken van elke controle aan de voorkant. Dat verkopers allerlei troep kunnen verkopen. Dan stelt zo'n afspraak helemaal niks voor."

Foto uploaden

Bol.com laat in een verklaring weten: "De verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het aangeboden artikel ligt bij de partij die het artikel heeft ingekocht en het aanbiedt. Zodra je partner wordt van bol.com, word je gewezen op de geldende regel- en wetgeving waar bij de verkoop aan een consument aan moet worden voldaan."

Het platform wijst erop dat de controles worden aangescherpt. Zo moeten verkopers vanaf komende zomer een foto uploaden van de CE-markering op het product of verpakking van de artikelen, voordat ze het op bol.com mogen verkopen.