Volgend jaar landelijk

20.000 schelpen geteld bij eerste schelpenteldag: 'Heel mooie vondsten'

19 maart 2022 18:34 Aangepast: 19 maart 2022 19:21
Schelpenzoekers op het strand van Kijkduin (archieffoto). Beeld © ANP

Naar schatting tweehonderd mensen hebben meegedaan aan de eerste editie van de schelpenteldag. Op acht stranden zijn zo'n 20.000 schelpen geteld. De meestgevonden soort was de zogeheten halfgeknotte strandschelp (spisula subtruncata). Op de tweede plaats van meestvoorkomende soorten staat de ovale strandschelp (spisula elliptica).

Dat maakte museum Naturalis na afloop bekend. Elke vrijwilliger zocht honderd schelpen bij elkaar om ze vervolgens te ordenen op naam. Deskundigen hielpen de tellers daarbij.

Er was een kaart beschikbaar met daarop de 26 meestvoorkomende schelpen in Nederland. Er waren ook bijzondere vondsten die niet op deze kaart staan. "Iemand riep dat er een pelikaansvoet is gevonden, een slakkensoort die zeldzaam is", zegt Bart Braun van Naturalis. "Als dat wordt bevestigd zou dat een hele mooie vondst zijn."

Tere hartschelp

In Ouddorp in Zuid-Holland werd een tere hartschelp gevonden. "Die komt voornamelijk voor in Zuid-Europa en lijkt bezig met een opmars naar Nederland."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Frank is héél enthousiast over schelpen, en jij na het lezen van dit artikel ook

Braun noemt de eerste schelpenteldag een succes. "We hadden ingezet op honderd tellers, het waren er twee keer zoveel. Ook bezoekers in het museum waren enthousiast. Schelpen vertellen ons het verhaal wat er in zee gebeurt. Zo wordt een bezoek aan het strand leuker."

Vergelijken met Vlaanderen

Het Vlaamse Instituut voor de Zee organiseert al vijf jaar een schelpenteldag. Zaterdag deden in de tien Vlaamse kustgemeenten 750 mensen mee, die ongeveer 38.000 schelpen telden. Komende week worden de Nederlandse en Vlaamse tellingen met elkaar vergeleken.

Waarschijnlijk wordt de schelpenteldag volgend jaar landelijk georganiseerd langs de hele Nederlandse kust.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore