Ga naar de inhoud
(Bijna) geen regen

Zondag een dipje, daarna een week vol zon en tot wel 20 graden

Genieten van het zonnige weer op het terras in Dordrecht, foto van 15 maart. Beeld © ANP

Deze zondag begint de astronomische lente, maar net die dag zit er een dipje in het weer. Het wordt even heel anders dan we de afgelopen dagen hebben gezien. "Maar daarna wordt het zon, zon, zon en droog, droog, droog. Heel erg lang", zegt Philippe Schambergen van Buienradar.

Morgen neemt al in de ochtend de bewolking in het zuiden toe, met daarbij misschien een spatje regen. In de loop van de middag en avond ontstaat ook in het noorden bewolking en ook daar kan een druppel vallen. 

Na deze iets mindere dag krijgen we die strakblauwe lucht weer terug, en die blijft tot en met donderdag. Philippe Schambergen: "We hebben te maken met een sterk hogedrukgebied, daar hebben we de vele zonuren aan te danken."

Keelpijn?
Lees ook:
Keelpijn? Dat hoeft deze dagen zeker geen corona te zijn

De meteoroloog van Buienradar noemt maart nu al een spectaculaire maand. "We hebben nu al meer zonuren gehad dan we gemiddeld in heel maart hebben en we hebben nog anderhalve week te gaan." Tot en met gisteren bedroeg het aantal zonuren 148 en gemiddeld heeft maart er 139. In percentages uitgedrukt heeft de zon 72 procent van de tijd dat hij op was, geschenen. 

Nieuw zonrecord

"Als we voorzichtig rekenen, komen we vrijdag waarschijnlijk uit op een nieuw zonurenrecord voor maart. Dat record dateert nu uit 2014, met 208 uren zon."

Na vrijdag neemt de bewolking weer wat toe, maar dat betekent volgens Schambergen niet dat we de zon kwijt zijn. Hij ziet volop zonneschijn in de verwachting staan. Misschien niet de hele dag, maar mogelijk wel de halve dag. "Het kan dus bijna niet anders dan dat we dat record gaan halen." 

Zo warm is het nu bij jou:

Kans op 20 graden

De zon zorgt ook voor lekkere lentetemperaturen. Morgen valt dat nog wat tegen door die bewolking: zo'n 9 graden in Zeeland en tot 13 graden in het noordoosten. Maandag schiet het kwik omhoog en wordt het landelijk zo'n 16 graden. Langs de oostgrens kan het wel 18 graden worden.

Vanaf dinsdag kunnen we dat in het hele land halen en is er langs de oostgrens kans op 20 graden. Op de Waddeneilanden blijft de temperatuur wat achter, daar wordt het 13 tot 15 graden.

Dit lenteweer houden we in elk geval tot en met donderdag.

Ook
Lees ook:
Ook zo statisch deze dagen? Dit is hoe dat komt

Velen zullen het zonnetje en die strakblauwe lucht heerlijk vinden, maar dit moet niet te lang aanhouden, waarschuwt Schambergen. Maart is ontzettend droog tot nu toe. In De Bilt, het landelijke weerstation, is de hele maand 0,7 millimeter regen gevallen. In Deelen op de Veluwe werd zelfs 0,0 gemeten. Er zijn meerdere plekken in het land waar het de hele maand nog niet geregend heeft.

Het is daarom gunstig dat de winter vrij nat was. Daardoor begonnen we dit jaar met normale grondwaterstanden. "Maar door de droogte in maart van tot nu toe gaan we wel met een achterstandje het zaai- en groeiseizoen in. Het is te hopen dat april wel wat regen brengt, anders begint het zorgelijk te worden."