Ga naar de inhoud
'Martelaarschap' of 'Marokkaanse BMW'?

Terrorismezaak Eindhoven: 'Afgeluisterde gesprekken onjuist uitgewerkt'

Zes van de negen terrorismeverdachten tijdens een eerdere zitting in januari 2022.

Er zijn talloze fouten gemaakt bij het uittypen van afgeluisterde gesprekken van een groep Eindhovense terrorismeverdachten. Dat zeggen de advocaten van de groep.

Het gaat om negen mannen die worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag. Inlichtingendienst AIVD hield hen vorig jaar in de gaten en plaatste afluisterapparatuur. De negen werden in september opgepakt, kort nadat er in een afgeluisterd gesprek was gesproken over het doodschieten van de landelijke politici Mark Rutte, Geert Wilders en Thierry Baudet.

'700 foutieve uitwerkingen'

"De uitgeschreven teksten kloppen voor geen meter", zei advocaat Hajé Weisfelt vanochtend tijdens een zitting in de Rotterdamse rechtbank. "Ik heb hier een document met 700 foutieve uitwerkingen. Dan blijft er helemaal niks meer over."

Eindhovense
Lees ook:
Eindhovense terreurverdachten bespraken doden Rutte, Wilders en Baudet

De opgenomen gesprekken vormen het belangrijkste bewijs tegen de verdachten. De afgeluisterde gesprekken waren voor het overgrote deel in het Nederlands.

Volgens de advocaten zijn woorden aan verkeerde personen toegedicht, ontbreken ontlastende passages en zijn teksten anders op papier gezet dan dat ze in werkelijkheid zijn uitgesproken. De vermeende tekortkomingen zijn aan het licht gekomen doordat advocaten de teksten in het strafdossier hebben vergeleken met de originele opnames. 

'Martelaarschap' of 'Marokkaanse BMW'

Advocaat Peter Plasman lepelde de ene na de andere tegenstelling op. Zo zou niet het woord 'martelaarschap' zijn gezegd, maar 'Marokkaanse BMW'. En in plaats van 'hoe lang leeft deze strijd', zou er zijn gezegd 'hoe lang blijven deze ijsklontjes ijsklontjes'.

"Ik dacht eerst dat het slordigheid was, maar dit kan bijna geen toeval meer zijn", zegt advocaat Anis Boumanjal. "Vandaag blijkt dat het weinige bewijs in deze zaak, ook nog eens wankel is. Ik heb dit nog nooit meegemaakt."

De officier van justitie heeft voorgesteld om drie afgeluisterde gesprekken opnieuw te laten uitwerken. Advocaten willen dat veel meer gesprekken opnieuw worden uitgetikt. De rechtbank heeft zich hierover nog niet uitgelaten.

Goed opgeleide Nederlandse mannen 

De negen verdachten ontkennen dat ze een terroristische aanslag aan het voorbereiden waren. Het gaat stuk voor stuk om goed opgeleide Nederlandse mannen; de jongste is 18 jaar, de oudste 31 jaar. Bij het gesprek over het doden van Rutte, Wilders en Baudet, waren drie van de negen verdachten aanwezig. Zij zeggen dat de opmerkingen waren bedoeld als sarcastische humor.

Negen
Lees ook:
Negen mannen die trainden voor terreuraanslag aangehouden in Eindhoven

Het Openbaar Ministerie ziet de negen verdachten als een groep die steeds verder radicaliseerde: "Geweld tegen ongelovigen werd gelegitimeerd." De mannen hadden een garagebox in Eindhoven ingericht als fitnessruimte. Het OM ziet dit als het fysiek trainen voor de gewelddadige jihad. De verdachten zeggen dat ze vanwege de coronacrisis waren uitgeweken naar de garagebox.