Ga naar de inhoud
Massa-aangifte

Willem Engel blijft voorlopig in cel: 'Grenzen aan vrijheid van meningsuiting'

De vriendin van Engel filmde de arrestatie toen ze uit het stemhokje kwamen.

Willem Engel blijft nog veertien dagen in de cel. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam besloten.

De 45-jarige voorman van Viruswaarheid werd woensdag aangehouden op verdenking van opruiing. "Het OM verdenkt de verdachte van het plaatsen van zeven opruiende berichten op social media. Dit is gebeurd in de periode van juni 2020 tot december 2021", zegt het OM.

Deze berichten hebben er volgens justitie toe geleid dat andere mensen strafbare feiten hebben gepleegd of daartoe zijn aangezet.

Sigrid
Lees ook:
Sigrid Kaag doet aangifte tegen Willem Engel na publiek maken thuisadres

Het OM zegt dat er aan vrijheid van meningsuiting grenzen zijn gesteld. "Een van die grenzen is dat uitingen anderen nooit mogen aanzetten tot het plegen van strafbare feiten. Als dat wel gebeurt heeft het OM de taak, als handhaver van de wet, om op te treden."

Eind vorig jaar werd een collectieve aangifte, die door 22.581 mensen was ondertekend, tegen Engel ingediend bij het OM in Rotterdam. De politie startte in januari een onderzoek naar Engel, dat leidde tot zijn aanhouding.  

Tribunalen

Een van de redenen voor de massa-aangifte zouden Engels voortdurende referenties aan 'tribunalen' zijn. Volgens hoofdofficier van justitie Michiel Zwinkels komen dergelijke opmerkingen neer op 'verkapte doodsbedreigingen'.

Engel zei eerder dat hij van mening is dat de aangifte vals was: volgens hem stonden er geen strafbare feiten in. "Ik probeer het debat scherp te voeren, maar ga nooit over de lijn", zo liet hij eerder weten.

Ook voor politierechter

Los van deze zaak staat Engel woensdag 30 maart voor de politierechter in Den Haag. Dan staat hij terecht voor het negeren van een bevel van de politie tijdens een demonstratie in Den Haag, op 10 oktober 2020. 

Engel moet zich dan ook verantwoorden voor opruiing via Facebook. Hij riep op om agenten te arresteren middels burgerarrest. Dat deed hij tijdens een livestream.