Ga naar de inhoud
Eerste race in Bahrein

Het nieuwe Formule 1-seizoen begint: dit moet je weten

Beeld © ANP

Het voelt nog maar kort geleden dat Max Verstappen wereldkampioen werd, maar dit weekend begint het nieuwe Formule 1-seizoen alweer met de Grand Prix van Bahrein. Wat is er dit jaar anders, wordt Verstappen weer kampioen, en waar kun je eigenlijk kijken? In dit artikel lees je alles wat je moet weten.

Wat gaat er dit jaar allemaal gebeuren?

Het wordt een lang raceseizoen dit jaar: er staan 22 races op de kalender. Dit weekend wordt de eerste race gereden, in het oliestaatje Bahrein. Op zondag, om 16.00 uur onze tijd, om precies te zijn.  

De komende maanden reist het Formule 1-circus de wereld rond: van Australië tot Nederland en van Japan tot Mexico. Op 20 november keert de F1 terug naar het Midden-Oosten: dan wordt de laatste race gereden op het circuit van Abu Dhabi.

Eigenlijk zou het seizoen zelfs nog iets voller zijn. De Grand Prix van Rusland, die in september in Sotsji gehouden zou worden, is vanwege de oorlog met Oekraïne afgelast. 

Formule
Lees ook:
Formule 1 schrapt Grand Prix van Rusland

Ook in ons land wordt dit jaar weer geracet: in het weekend van 4 september wordt de Grand Prix van Nederland gehouden op het circuit van Zandvoort.

Wat is er anders dan vorig jaar?

Er zijn een aantal grote wijzigingen in de sport. Zo komt de autosportbond FIA met duidelijkere regels over de safety car, vanwege de discussie over die regels na de overwinning van Max Verstappen vorig jaar. 

Ook het deelnemersveld verandert iets. Drie coureurs keren na vorig jaar niet terug in de F1, een aantal anderen veranderen van team. De opvallendste wisseling is die van topteam Mercedes. Daar wordt Valtteri Bottas vervangen door de jongere coureur George Russell.

Auto's compleet aangepast

Maar de belangrijkste verandering zit in de auto's zelf: die zijn dit jaar compleet aangepast. Dat zit vooral in de aerodynamica van de bolides.

Omdat de voor- en achtervleugel minder van invloed zijn, komt er minder vuile lucht vrij, en kunnen de auto's ook dichter achter elkaar rijden, legt race-expert Allard Kalff uit. Daardoor zouden de races spannender moeten worden. Hoe dat werkt en wat er nog meer verandert, zie je in deze video:

Nieuwe auto's, nieuwe kansen: kan Max opnieuw F1-koning worden?

03:22
Door nieuwe regels zijn alle auto's compleet anders dan vorig jaar. Hoe zit dat? En wat doet dit met de kansen voor Max Verstappen om zijn titel te verdedigen? We vroegen het allemaal aan race-expert Allard Kalff.

Aan de auto van Max Verstappen is nog een andere aanpassing gedaan: daarop prijkt dit jaar het nummer 1. Omdat Verstappen de heersend wereldkampioen is, mag hij dat startnummer gebruiken, in plaats van zijn vorige startnummer 33. Maar of de auto daar ook sneller van wordt...

Hoe zit dit weekend eruit?

Een Grand Prix bestaat altijd uit meerdere dagen. Zo ook die van dit weekend in Bahrein. Op vrijdag zijn er al twee vrije trainingen, waarin de coureurs het circuit kunnen leren kennen en hun auto verder kunnen uittesten.

Op zaterdag is er nog een vrije training, gevolgd door een kwalificatie. Op zondagmiddag is dan de uiteindelijke race, en wordt bepaald wie de eerste Grand Prix van 2022 op zijn naam zal zetten.

Hoe die race werkt en waar je op moet letten, beschreven we eerder in deze kijkgids.

Snap
Lees terug:
Snap je niks van Formule 1? Lees dit en volg dit weekend de allesbeslissende finale

Wordt Verstappen weer kampioen?

Dat is de grote vraag. Het vorige seizoen was spannender dan ooit, door de titanenstrijd tussen Verstappen en zijn grote concurrent Lewis Hamilton, die voor het team van Mercedes rijdt. 

Tijdens de testdagen, die vorige week in Bahrein werden gehouden, wist Verstappen in zijn Red Bull de snelste tijd neer te zetten. Verstappen en zijn auto lijken dus in goede vorm. Maar zo'n testdag zegt nog weinig. "Het heeft niet veel zin om naar de rondetijden te kijken, want niemand is nog voluit gegaan", zei Verstappen daar zelf over.

Verstappen
Lees terug:
Verstappen sluit testdagen Formule 1 af met snelste ronde

Hoe Verstappen en de andere coureurs het in de praktijk gaan doen, moet dus nog blijken. Dit weekend zullen we daar het eerste voorproefje van te zien krijgen.

Hoe kijk ik eigenlijk naar Formule 1?

De rechten voor de Formule 1-wedstrijden zijn dit jaar in handen van een nieuwe partij: de Zweedse streamingdienst Viaplay. Met een abonnement op die dienst kun je alle races kijken. Dat kan via Viaplay zelf, wat zo'n 14 euro per maand kost, maar ook via televisieproviders als Ziggo en KPN. Sommige providers bieden momenteel korting aan op Viaplay.

Een alternatief is de dienst F1 TV, van de Formule 1-organisatie zelf. Deze kost 8 euro per maand en is via een app te streamen. Dat is dus wat goedkoper dan Viaplay, maar bij die laatste dienst zijn ook andere programma's en sporten te zien. Bovendien biedt F1 TV de eerste maanden nog geen Nederlandstalig commentaar.

Streamingdienst
Lees ook:
Streamingdienst Formule 1 krijgt pas in juni Nederlands commentaar

Wie liever niets betaalt, kan alleen de Grand Prix van Zandvoort live kijken. Die wordt namelijk uitgezonden door de NOS. Die omroep heeft ook de rechten om na elke race een samenvatting van 15 minuten te laten zien.