Ga naar de inhoud
Meer ruimte nodig

'Huiseigenaren verbouwden massaal tijdens coronajaren'

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Nederlanders zijn in coronatijd massaal hun huizen gaan verbouwen. Zeker vorig jaar, in het tweede coronajaar, vroegen veel mensen een hypotheek aan voor een verbouwing. Het aantal aanvragen was 128 procent hoger dan voor de pandemie.

Dat blijkt uit cijfers van adviesketen De Hypotheker, waarover De Telegraaf bericht. Al in het eerste coronajaar, 2020, ging het aantal aanvragen voor een verbouwing met 45 procent omhoog. Vorig jaar vertimmerden dus nog meer mensen hun woning. 

Meer ruimte nodig 

Volgens de keten heeft het thuiswerken tijdens de coronacrisis mogelijk invloed gehad op de wens om te verbouwen. Mensen hadden thuis meer ruimte nodig, dus gingen ze die creëren met een verbouwing.

Daarnaast zou de huidige woningmarkt nog steeds een belangrijke drijfveer zijn, zoals ook de voorgaande jaren het geval was. Betaalbare en passende woningen zijn moeilijk te vinden. 

Waar
Lees ook:
Waar en hoe gooi je bouwmateriaal weg na een verbouwing?

Uit de cijfers blijkt ook dat het aantal hypotheekaanvragen voor aankoop van een woning in het eerste coronajaar nog wel met 8 jaar stegen. Een jaar later was er juist sprake van een daling van 19 procent ten opzichte van datzelfde eerste coronajaar. 

Starters

Volgens Menno Luiten, commercieel directeur bij De Hypotheker, wordt de situatie voor starters er de komende tijd niet beter op. "Nu dit jaar een gemiddelde prijsstijging van 12,5% wordt verwacht, de krapte op de woningmarkt nog verder toeneemt en de rente naar verwachting niet veel verder zal stijgen, zal er waarschijnlijk weinig verandering komen."

Kleine
Lees ook:
Kleine verbouwing? Kosten vergunning lopen uiteen van 100 tot 1000 euro
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update