Ga naar de inhoud
Oordeel rechter

Gündoğan wil maandag terug naar fractie, ondanks slepende ruzie

Tweede Kamerlid Nilüfer Gündoğan zal haar aangifte niet intrekken, zoals haar partij wil. Beeld © RTL

Tweede Kamerlid Nilüfer Gündoğan wil maandag terugkeren naar de Volt-fractie, terwijl het conflict tussen haar en de Kamerfractie verder oploopt. Dat zei ze gisteravond bij Jinek. Gündoğan verklaarde dat het haar recht is om weer plaats te nemen, maar haar partij wil dat ze eerst haar aangifte intrekt.

De politica werd bij Jinek bijgestaan door haar advocaten Geert-Jan en Carrie Knoops. Ze zegt te hopen dat het goedkomt tussen haar en partijleider Laurens Dassen en Kamerlid Marieke Koekkoek.

Kort geding 

Gündoğan werd vorige maand uit de fractie gezet na meldingen van grensoverschrijdend gedrag, maar in een kort geding oordeelde de rechter dat zij terug moest kunnen keren. Over onder meer de terugkeer zou ze met Dassen gaan praten, onder begeleiding van een bemiddelaar.

Rechter:
Lees ook:
Rechter: Kamerlid Nilüfer Gündoğan moet terug in fractie van Volt

Zowel Dassen als het Volt-partijbestuur wil dat Gündoğan eerst de aangiftes van smaad en laster intrekt tegen de dertien personen die melding maakten van overschrijdend gedrag. Ook medewerkers van de Volt-fractie zouden niet met Gündoğan samen willen werken zolang zij de aangiftes laat staan, meldden bronnen eerder. Presentatrice Eva Jinek stelde dat alle medewerkers zich ziek zullen melden als Gündoğan terugkeert.

Aangifte uitbreiden

Maar Gündoğan heeft juist de aangifte uitgebreid, zegt ze tegen Jinek, in plaats van deze in te trekken. Verdere details maakt ze niet bekend. 

Bekijk hier het fragment uit Jinek:

Nilüfer Gündogan breidt aangifte tegen Volt uit

05:00
Gündogan is niet van plan haar aangifte tegen dertien personen in te trekken, zegt ze bij Jinek.

Na een publicatie van NRC van afgelopen zondag, waarin vijf melders anoniem aan het woord komen, weet Gündoğan "wat er echt speelt", zegt ze. Volgens haar advocaten kan Gündoğan dat onderbouwen met stukken die ze aan het OM heeft overgedragen. Waar het precies om gaat, is volgens Carrie Knoops "rijp voor een onderzoek", maar niet iets om aan een talkshowtafel te bespreken.

'Misbruik van macht'

In NRC zei een melder dat Gündoğan ongewenste avances naar hem maakte. Iemand anders meldde dat Gündoğan haar op de billen sloeg, terwijl zij nog minderjarig was. Eerdere meldingen tegen Gündoğan zouden gaan om "intimidatie", "misbruik van macht" en "handtastelijkheden".

Gündoğan ontkent bij Jinek de aantijgingen uit NRC. Het Kamerlid zegt wel "heel resultaat gedreven" te zijn en haar advocaat noemt haar ook "streng" voor haar medewerkers. "Maar is dat intimidatie? Ik probeer gewoon resultaat te halen."

Bekijk ook: Partijgenoot haalt uit naar Gündoğan: ze maakt zich schuldig aan intimidatie

01:08
Volt-Kamerlid Marieke Koekkoek haalde deze week flink uit naar haar partijgenoot.