Ga naar de inhoud
Strafbare feiten

Geen schadevergoeding voor vader 'verborgen' gezin Ruinerwold

Verdachte Gerrit Jan van D.

De vader van het verborgen gezin dat in oktober 2019 werd ontdekt in een afgelegen boerderij in Ruinerwold kan fluiten naar een schadevergoeding.

De 69-jarige Gerrit Jan van D. had een schadevergoeding van ruim 50.000 euro geëist voor de tijd die hij in voorarrest heeft gezeten.

Hersenbloeding

Hij zat in de periode van oktober 2019 tot begin maart 2021 vast op verdenking van vrijheidsberoving en mishandeling van zijn negen kinderen en seksueel misbruik van enkelen van hen. De man kampte op dat moment al drie jaar lang met de gevolgen van een hersenbloeding, die hij in 2016 had gekregen.

Na een uitgebreid onderzoek bepaalde de rechtbank vorig jaar maart dat Van D. niet in staat was terecht te staan. Hij zou de strafzaak niet begrijpen en kan zich niet voldoende verdedigen, oordeelde de rechter destijds.

Ernstige verdenkingen

Als een strafzaak wordt afgedaan zonder een veroordeling of het opleggen van een maatregel, kan de beklaagde in aanmerking komen voor een standaardvergoeding van 100 euro per dag. Van D. zat 504 dagen in voorarrest en claimde 50.400 euro.

De rechter wees die claim af, omdat de strafzaak is stopgezet vanwege de medische gronden en niet vanwege de verdenkingen waarop Van D. vastzat. Die waren al die tijd ernstig genoeg om de man in voorarrest te houden, zolang het psychologisch onderzoek liep.

Vader
Lees meer
Vader Ruinerwold-gezin eist ruim vijftigduizend euro van OM

Gedwongen in zorginstelling

De strafbare feiten waarvan Van D. wordt verdacht vonden plaats in de tijd voordat het gezin naar Ruinerwold verhuisde. In die tijd was de gezondheid van Van D. nog niet aangetast door de hersenbloeding. Hij woont inmiddels gedwongen in een zorginstelling.

Ruinerwold-zoon
Lees meer
Ruinerwold-zoon Edino werd twee weken opgesloten in schapenkooi

Gezin Ruinerwold

Het verborgen gezin werd in oktober 2019 ontdekt nadat een van de kinderen alarm had geslagen in het dorp. De agenten troffen op de boerderij de vader aan met zes van zijn kinderen. De drie oudste waren eerder al uit huis gegaan. Uit geloofsoverweging gaf Van D. zijn jongste zes kinderen niet aan bij de burgerlijke stand. Ook kregen zij niet de juiste medische zorg.