Ga naar de inhoud
Gespikkelde auto's en vieze ramen

Enorme rijen bij wasstraat door Saharastof: 'Het loopt storm'

Drukte bij BOB Autowas Amsterdam Beeld © Jan Scharrenberg

Het is megadruk, het loopt storm, en soms staan er rijen van wel honderden meters lang. Dat er een grote stofwolk uit de Sahara is neergedaald over Nederland, is goed te merken in de wasstraten. Daar komt de ene na de andere bruingespikkelde auto binnen. "Het zit allemaal goed onder."

We merkten gisteren voor het eerst iets van de Saharastof, vertelde meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar. Die stof kwam op ons af door windstromen uit het zuiden.

"Bij de Sahara wordt vaak stof omhoog geworpen, bijvoorbeeld door een storm. Dit komt dan heel hoog in de lucht terecht, soms op wel 10 kilometer hoogte. Maar omdat we nu al dagen te maken hebben met wind uit het zuiden, komt het deze keer ook onze richting op."

Inmiddels is al het stof neergedaald en de windrichting is veranderd, dus we krijgen geen nieuwe dosis, vertelt Marc de Jong van Buienradar. "Het stof zweeft in de lucht en als het regent wordt het meegenomen door de regendruppels. Het is er nu allemaal wel uitgeregend."

Drukte in de wasstraat

Voor de wasstraten is dat geen slecht nieuws: daar sluit de ene na de andere vieze auto aan. "Het is echt megadruk", zegt Jan Scharrenberg van BOB Autowas Amsterdam. "Soms staan er rijen van honderden meters lang en is er zelfs een verkeersopstopping."

Dat is niet normaal, vertelt hij. "Je hebt altijd twee drukke momenten in het jaar: na Saharazand of pekel. Vorig jaar februari haalden we een drukterecord met pekel. Toen draaide de wasstraat 8 tot 10 uur lang op volle capaciteit. Dat gaan we vandaag misschien doorbreken. De rijen zijn zo lang."

Al toen de wasstraat vanmorgen openging, stond er en rij. "De rijen gaan inmiddels de hoek om hier. Je ziet ook mensen die een jaar niet zijn geweest. Die komen vandaag ineens wassen. Het is de drukste dag van het jaar."

Die piek ziet ook tankstationeigenaar Eric Peeters uit het Limburgse Kelpen-Oler. Toen zijn tankstation vanmorgen om 8 uur openging, stonden er al twee mensen in de rij om hun auto's te wassen.

"Je ziet het meteen terug in de drukte als er Saharastof is, of stuifmeel in het voorjaar. Het is zeker de helft drukker dan normaal."

'Alles zit onder'

En ook voor de Tilburgse Eric Klerkx van Carwash Tilburg Loven pakt het stof niet ongunstig uit. "Er komt geen auto binnen zonder Saharastof."

Dat zorgt vandaag voor zo'n 40 procent meer klanten, schat hij in. "En morgen wordt het nog drukker, omdat het dan weekend is. Veel mensen hebben morgen pas tijd om hun auto te wassen."

Wat hem betreft, zou dit elke dag wel mogen gebeuren, zegt hij grappend. "Nee dat is onzin. Maar ik heb dit sinds 2018 twee keer meegemaakt."

Stof
Lees ook:
Stof uit de Sahara valt vanmiddag neer in Nederland: 'Gele gloed te zien'