Ga naar de inhoud
Massa-aangifte

Willem Engel aangehouden voor opruiende berichten over corona

De vriendin van Engel filmde de arrestatie toen ze uit het stemhokje kwamen.

Willem Engel, de voorman van actiegroep Viruswaarheid, is opgepakt op verdenking van opruiing. Het Openbaar Ministerie wil alleen bevestigen dat een 45-jarige Rotterdammer is opgepakt die 'gedurende een lange periode opruiende coronagerelateerde berichten zou hebben geplaatst op social media'. Jurist Jeroen Pols bevestigt dat het om Willem Engel gaat.

Eind vorig jaar werd een collectieve aangifte, die door 22.581 mensen was ondertekend, tegen hem ingediend bij het OM in Rotterdam. De politie startte in januari een onderzoek naar Engel, dat leidde tot zijn aanhouding vanmorgen.  

Na het stemmen

Volgens Pols werd Engel na het stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam aangehouden. "Buiten stonden twee rechercheurs hem op te wachten."

De aanhouding werd gefilmd door zijn vriendin:

Engel zit in ieder geval vast tot vrijdag. Dan besluit de rechter-commissaris of hij nog langer vast blijft zitten.  

Tribunalen

Een van de redenen voor de massa-aangifte zouden Engels voortdurende referenties aan 'tribunalen' zijn. Volgens hoofdofficier van justitie Michiel Zwinkels komen dergelijke opmerkingen neer op 'verkapte doodsbedreigingen'.

OM
Lees ook:
OM start onderzoek na massale aangifte tegen Willem Engel

Engel zei eerder dat hij van mening is dat de aangifte vals was: volgens hem stonden er geen strafbare feiten in. "Ik probeer het debat scherp te voeren, maar ga nooit over de lijn", zo liet hij eerder weten