Ga naar de inhoud
Vieze auto's en ramen

Stof uit de Sahara valt vanmiddag neer in Nederland: 'Gele gloed te zien'

Er kan een stoflaag op je auto terecht komen vanmiddag. Beeld © Novum RegioFoto

Er komt een grote stofwolk uit de Sahara op ons land af. Vanmiddag merken we daar voor het eerst iets van, vertelt meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar: "Je ziet dan een gele gloed in de wolken en de zon zal het moeilijk krijgen. Natuurlijk zie je het ook terug op je auto en de ramen."

Dorrestein stelt voorop dat het gaat om Saharastof en niet om Saharazand, zoals velen het wel noemen. "Zand kan zo hoog niet zweven in de lucht, stof wel."

Wind uit het zuiden

Waarom we er nu mee te maken krijgen, komt door de windstromen uit het zuiden. "Bij de Sahara wordt vaak stof omhoog geworpen, bijvoorbeeld door een storm. Dit komt dan heel hoog in de lucht terecht, soms op wel 10 kilometer hoogte. Maar omdat we nu al dagen te maken met wind uit het zuiden, komt het deze keer ook onze richting op."

Vanuit het zuiden komen de wolken met stof vanmiddag het land binnen. Daarna trekken ze over heel Nederland. En dat kun je ook goed zien, vertelt Dorrestein. "Het zorgt voor een gele gloed in de wolken. Dat komt natuurlijk door de kleur van het Saharazand. In Spanje en Frankrijk gingen er de afgelopen dagen al veel beelden rond van hele dikke gele luchten, waarbij het soms wel op een stofstorm leek. Bij ons zal het niet zo heftig worden."

Dat komt onder meer omdat het stof dus al in veel andere landen is neergedaald. "In Spanje hoeft zo'n wolk natuurlijk alleen maar de Middellandse Zee over te steken. Daar is Saharastof dus ook een groter probleem. Nu heeft het al een hele lange weg afgelegd voordat het in Nederland aankomt."

Zon krijgt het even moeilijk

Toch kunnen we er wel last van krijgen. "Als je niet van stof houdt, tenminste. Je auto zal een laagje krijgen en de ramen ook. En de zon krijgt het moeilijker om door deze wolken heen te schijnen."

Of we morgen met z'n allen naar de wasstraat moeten, ligt er volgens Dorrestein aan hoe hard het vanavond en vannacht zal gaan regenen. "Dat is een gelukje voor mensen die niet van deze stof houden: het gaat dus regenen. We weten nog niet precies hoe hard, maar het kan zijn dat de regen ervoor zorgt dat al het stof wordt weggespoeld. Zo niet: dan kun je in westen morgenochtend al gaan poetsen en in het oosten zou ik dat nog even uitstellen tot het einde van de middag."

En zo warm is het nu: