Ga naar de inhoud
Tegen overheidsbeleid in

Vier vliegmaatschappijen stoppen met handhaven mondkapjesplicht

archieffoto Beeld © ANP

KLM, Transavia, TUI en Corendon gaan passagiers na 23 maart niet langer verplichten een mondkapje te dragen aan boord van hun vliegtuigen. De luchtvaartmaatschappijen gaan daarmee in tegen het coronabeleid van de overheid, dat voorlopig nog vasthoudt aan de draagplicht van het mondkapje in vliegtuigen en op luchthavens.

Volgens de maatschappijen is het 'onverantwoord' om het mondkapje alleen in vliegtuigen en op luchthavens nog verplicht te laten. Ze vrezen dat het aantal agressieve passagiers hierdoor zal toenemen.

Het kabinet schaft vanaf volgende week woensdag de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer af. Dat heeft minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers vanmiddag bekendgemaakt. Het openbaar vervoer en luchthavens waren nog de enige plekken waar het mondkapje verplicht was.

Einde
Lees ook:
Einde aan bijna alle coronamaatregelen: mondkapjesplicht en thuiswerkadvies vervallen

"We vinden het teleurstellend dat het gebruik van mondkapjes bij het boarden en gedurende de hele vlucht nog steeds overwogen wordt door de Nederlandse overheid, terwijl dit verder overal in Nederland is losgelaten", laat KLM in een statement weten.

'Onbegrip bij passagiers'

"De sector vindt deze benadering ongepast, gelet op de fase waarin de pandemie zich bevindt. Het staat bovendien haaks op Europese en internationale ontwikkelingen die wij nauwgezet volgen. Omdat de uitlegbaarheid en de proportionaliteit steeds verder afnemen, zien we een toename van het onbegrip bij onze passagiers."

"Veiligheid is het allerbelangrijkste, maar dat komt zo in het geding", zegt een woordvoerder van Transavia. "We zijn er nogal ontdaan over." Ook TUI laat weten 'teleurgesteld' te zijn. "In het vliegtuig is een betere luchtkwaliteit dan in de trein", zegt een woordvoerder. "We merken dat passagiers steeds minder bereid zijn om de mondkapjes op te doen. Dit leidde de afgelopen tijd tot een toename van agressie aan boord jegens onze crew en andere passagiers."

Bekijk ook: Pandemie bijna voorbij? '100 procent kans op nieuwe variant'

01:45
Bijna alle coronamaatregelen zijn verleden tijd: we mogen weer naar de kroeg, een voetbalwedstrijd en het theater. De pandemie lijkt hierdoor misschien bijna voorbij, maar volgens viroloog Eric Snijder van het LUMC moeten we niet te vroeg juichen.