Ga naar de inhoud
Europese tour

350 euro voor ticket Rolling Stones in Amsterdam: waarom zo duur?

Mick Jagger, Keith Richards, Ron Wood van The Rolling Stones tijdens een van hun shows in Amerika, 2021. Beeld © GettyImages

The Rolling Stones komen weer naar Nederland. De driekoppige, Engelse band treedt begin juni op in de Johan Cruijff Arena. Dat zorgt voor veel enthousiasme bij de fans, zou je denken. Toch is niet iedereen erover te spreken. De reden: torenhoge ticketprijzen.

Want, wil je met je neus op Mick Jagger staan, dan betaal je 350 euro voor een kaartje. Sta je iets verder weg, maar nog steeds relatief dicht op het podium: 300 euro. Het goedkoopste ticket kost 84 euro, maar dan heb je niet zo'n goeie plek.

In België moeten Stones fans nog meer betalen, zoals te zien is op onderstaande foto:

De Europese tournee genaamd 'Sixty' start op 1 juni in Madrid. Daarna zal de band onder meer optreden in München, Brussel, Milaan, Parijs en Stockholm. Op 13 juni treedt de band op in Amsterdam.

Uitkomst van onderhandelingen

Maar wil je daarbij zijn, dan moet je dus flink lappen. Volgens concertorganisator MOJO zijn de prijzen een uitkomst van de onderhandelingen met de Rolling Stones. Daarover later meer.

Eerst de fans, die zijn niet te spreken over de prijzen. "De prijs voor een ticket van de Rolling Stones is gekoppeld aan de prijs van ruwe olie? €149-€489 euro. Flink veel geld lijkt me", zegt Jochen (over de prijzen in België).

"The Rolling Stones, dat is een woonzorgcentrum on tour. Daar betaal je toch niet zo'n prijs voor", zegt Cassandra.

"Hemeltjelief. Staplaatsen voor 149 euro om een stel bejaarden in beweging te zien. Krijg je er voor die prijs wellicht een looprekje bij?", zegt René.

Ook komen er plaatjes voorbij van ticketprijzen die fans eerder voor concerten van de band moesten betalen:

De verklaring van MOJO luidt: "De meeste prijzen zijn gelijk aan de prijzen vijf jaar geleden. Het zijn vooral de VIP-tickets die enorm in prijs zijn gestegen. Het heeft met algemene oorzaken te maken zoals inflatie. Meer kunnen we er niet over zeggen."

Reputatie

Muziekjournalist Niels Aalberts denkt dat het vooral de Stones zelf zijn die de hoge prijzen veroorzaken. "Ze hebben al jarenlang een reputatie dat ze ticketprijzen oprekken", zegt hij. "Zij bepalen het verdienmodel en onderhandelen met bedrijven als MOJO over de prijs. Het is de eerste band geweest die van promotors meer dan 100 procent van de ticketprijzen hebben geëist."

Aalberts noemt de prijselasticiteit van tickets 'fantastisch'. Hoe beter de marketing, hoe duurder de tickets kunnen zijn. En bij de Stones werkt het, zegt hij. "Zij zeggen steeds: dit is onze laatste tournee, en dan is het toch niet hun laatste tournee. Mensen blijven dan voor hun zogenoemde laatste concert betalen."

Daarnaast zegt hij dat het de artiesten zijn die de regels bepalen, niet de concertorganisatoren. Maar, dat we ook kritisch moeten zijn op de ticketsystemen. Zo deed de Amerikaanse comedian John Oliver gisteren een poging uit te leggen wat er fout is met het ticketsysteem in Amerika:

Maar, terug naar het concert van The Rolling Stones. Gaan mensen daadwerkelijk de hoge prijs betalen als de kaartverkoop vrijdag van start gaat? Consumentenpsycholoog Patrick Wessels denkt van wel. "Ik denk dat het concert snel uitverkocht is", zegt hij.

'Unieke ervaring'

"Het is ontzettend duur, maar het gaat om een unieke ervaring. Daar willen mensen al gauw meer geld voor betalen dan voor producten, want ervaringen vergeet je niet zomaar."

Daarnaast is het lastig, zegt Wessels, om te bepalen of iets echt te duur is. "Hoe vergelijk je een concert van The Rolling Stones met bijvoorbeeld Lowlands of een weekendje weg? De smaak van iedere consument is verschillend, en laat zich niet vergelijken."

"Als je het geld hebt, en groot fan bent van de Stones, zul je de prijs betalen. Het is misschien wel het laatste concert waar je bij kan zijn…"

Bekijk ook: Robot Spot danst en zingt net als Mick Jagger

01:12
Het Rolling Stones-album Tattoo You is 40 jaar geleden uitgebracht. Ter gelegenheid van dat jubileum heeft robothond Spot van robotbouwer Boston Dynamics geleerd om te dansen en zingen als frontman Mick Jagger.