Storm waait over

'Als Lil Kleine hits blijft schrijven, komt hij overal mee weg'

15 maart 2022 15:45 Aangepast: 15 maart 2022 15:54
Lil Kleine Beeld © ANP

Na de mishandeling van zijn vriendin heeft het imago van rapper Lil Kleine een flinke deuk opgelopen. Toch verwachten deskundigen dat zijn carrière over een tijdje gewoon weer hervat kan worden.

Lil Kleine is vandaag na twee weken weer vrij. Op beelden van RTL Boulevard is te zien hoe de  27-jarige rapper lachend en met een vuilniszak in de hand het cellencomplex verlaat:

Valt er nog wel wat te lachen voor de rapper, want goed voor zijn imago zal het niet zijn? "De carrière van Lil Kleine is geenszins voorbij", zegt muziek- en entertainmentjournalist Jasper van Vugt stellig. "Ook deze storm zal overwaaien. Als de muziekgeschiedenis een ding bewijst, is het dat bekende artiesten altijd weer in genade worden aangenomen. Het enige wat je niet kunt doen, is pedofilie."

Maar dat kan Lil Kleine dus niet verweten worden. Wél verdenkt het OM hem ervan dat hij zijn vriendin Jaimie Vaes mishandelde. Hij zou haar aan haar haren uit een auto gesleurd hebben en haar hoofd tussen de deur hebben geklemd. Beelden daarvan gingen rond op social media.

Chris Brown en Rihanna

Van Vugt haalt de zanger Chris Brown aan, die een paar jaar geleden zijn vriendin Rihanna 'bont en blauw' sloeg. De foto's van haar gehavende gezicht gingen de wereld over. "Hij is nu weer gewoon een van de grootste artiesten ter wereld. Wij vinden Lil Kleine een verwerpelijk sujet, maar als hij hits schrijft en het publiek hem wil zien, komt hij overal mee weg."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lil Kleine vanaf morgen weer op vrije voeten

De entertainmentdeskundige noemt meer voorbeelden. Rapper Boef bijvoorbeeld, die vrouwen 'kechs' noemde, straattaal voor hoeren. "Alle festivals boeken hem gewoon. Waarom? Omdat je dan kaartjes verkoopt. Zelfs de overheid huurde Boef in, voor een campagne over corona."

Beelden van groepsseks

En dan had je nog de rappers van SFB, die in Suriname werden opgepakt nadat ze groepsseks hadden gehad met een meisje van 15 jaar. Daar hadden ze filmbeelden van gemaakt en verspreid. Van Vugt: "Wat doen ze: ze maken een plaat over hoe zwaar ze het wel niet hadden in de gevangenis. Geen woord over dat meisje, feitelijk nog maar een kind. En fans accepteren het."

Sterker nog, zegt hij, veel fans bewonderen artiesten juist om gedrag dat buiten de burgerlijke orde valt. "Vechtpartijen, wapens, gedoe met politie en justitie, dat soort dingen geeft bij rapfans toch een zekere status. Ze willen geen fan zijn van kostschooljongens."

Vriendin mishandelen niet cool

Al is er nu een groot verschil: "Je vriendin mishandelen vinden ook deze fans niet cool. De vraag is alleen: wordt het hem vergeven? Door de meesten wel waarschijnlijk. Overigens is de stap van platenlabel Sony om het contract op te zeggen wel daadkrachtig. Dat zegt iets over de ernst van de zaak, want het is een ongebruikelijke stap."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Exit Sony raakt rapartiest Lil Kleine financieel keihard

Simone Driessen, mediawetenschapper van de Erasmus Universiteit, verwacht dat het vervolg van Lil Kleines loopbaan als rapper sterk afhangt van zijn eigen reactie op de gebeurtenissen. "Als hij stoer en lacherig doet, wordt het lastig het vertrouwen terug te winnen. Iedereen beseft namelijk wel: dit is een serieuze zaak. Hij zal moeten laten zien dat hij wil veranderen."

Een veroordeelde

Daarbij is de uitkomst van de rechtsgang wel cruciaal, zegt ze: "Fans hebben sterk de neiging het gedrag van idolen recht te praten. Dat zag je bij R Kelly ook: de meisjes die hij misbruikt zou hebben, zouden dat zelf wel gewild hebben. Maar toen R Kelly eenmaal veroordeeld was, kantelde dat beeld. Toen werd hij iemand die strafbare dingen had gedaan. Een veroordeelde. Dan valt er niets meer recht te praten."

Intussen hebben talloze partners hun contact met de rapper verbroken en brokkelen de zakelijke belangen van de rapper af, zoals deze video laat zien:

Partijen trekken hun handen af van Lil Kleine, waarmee zijn ooit zo gigantische imperium als een kaartenhuis lijkt in te storten.

Reputatiedeskundige Wesley Dekker maakt een onderscheid tussen de muzikale en de 'maatschappelijke' carrière van de rapper. De muzikale kant kan weer opkrabbelen, verwacht hij. "Zijn imago is deels opgebouwd rond de stoute, onaangepaste jongen. Hij brak door met liedjes over drank en drugs. Fans vinden dat aantrekkelijk."

Gewelddadig imago

Het zakelijke is een ander verhaal, zegt Dekker. Sponsors zullen Lil Kleine niet zo snel aantrekken. "Merken willen ambassadeurs die het imago van het bedrijf versterken. Ik denk niet dat je veel merken kunt vinden die een gewelddadig imago willen uitstralen. De stoute rapper kan prima, maar de man die vrouwen mishandelt, nee, dat vindt niemand aantrekkelijk."

Al hoeft ook dat pad nog niet definitief afgesloten te zijn: "Als hij berouw toont, en langdurig laat zien dat hij veranderd is, dan zou het op langere termijn gedeeltelijk terug kunnen komen. Bij de meeste tv-programma's zal hij de komende jaren ook niet welkom zijn, mag je aannemen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore