Last van keelpijn deze dagen, of hoest? Veel mensen zijn alert op corona of andere virussen die rondwaren, maar dat hoeft het zeker niet te zijn.
De lente is begonnen en afgelopen week ging dat gepaard met zonneschijn. Maar ook met opvallend droge lucht. "Het is vandaag iets minder droog, maar we hebben dagenlang hele droge lucht gehad", vertelt Marc de Jong van Buienradar. "En ook de komende dagen hebben we daarmee te maken."
Omdat de lucht die je inademt droog is, kun je daar de gevolgen van merken: je loopt sneller tegen klachten aan als hoest of keelpijn. "Je hebt minder snel keelklachten als je goed bevochtigde slijmvliezen hebt", zegt KNO-arts Bas Op de Coul van het KNO Medisch Centrum. "Zijn je slijmvliezen droger, dan hebben bacteriën en virussen een grotere kans om hun werk te doen."

Er spelen nog een aantal dingen, legt De Jong van Buienradar uit. Er ligt een hogedrukgebied boven ons land, en dat zorgt voor een oostelijke stroming met aanvoer van droge en zachte lucht.
"De wind komt uit het zuidoosten, en is deels langs het Duitse Ruhrgebied gewaaid, waar veel industrie is. Dat brengt vervuilde lucht met zich mee. Dat is heel anders als de wind uit het westen waait en schone lucht van boven zee met zich meebrengt."
Luchtvervuiling
Volgens De Jong zorgt het hoge drukgebied ervoor dat er meer vervuiling uit de lucht bij ons terechtkomt. "Vanaf grote hoogte gezien, is er een dalende luchtbeweging. Dan gaat er meer vervuiling naar het aardoppervlak toe. En dat kan zich wat ophopen, en dat kan in lichte mate meespelen."
Of je hier ook keelpijn van kan krijgen, valt niet wetenschappelijk te onderbouwen, benadrukt KNO-arts Op de Coul. "Maar het neemt niet weg dat bepaalde factoren mee kunnen spelen."

Voor mensen met hooikoorts kan droge lucht wel degelijk vervelend zijn, zegt hij. "De pollen die door de lucht dwarrelen helpen niet mee."
Volgens De Jong zorgen een bloeiende hazelaar, els en berk nu vooral voor die pollen. Voor hooikoortspatiënten kan dat niezen en hoesten betekenen. "Als het regent, heb je daar niet zo'n last van, maar met dit droge weertype is dat wel anders. En door de oostelijke stroming neemt de wind pollen uit Duitsland mee."
Feestgedruis
Volgens Op de Coul spelen de keelverkoudheden nu vooral bij mensen die carnaval hebben gevierd. "We zien meer ontstoken amandelen rond deze tijd, als gevolg van het feestgedruis. Of bij mensen die op wintersport zijn geweest. In wintersportgebieden is de lucht vaak echt droog en dan ben je ook vatbaarder voor een keelontsteking."
Wat je ertegen kunt doen? Mensen zetten wel eens een bakje water bovenop de verwarming, of gaan aan de slag met een luchtbevochtiger thuis.
Maar wat Op de Coul betreft zijn twee dingen belangrijk: "Adem door je neus. Je neus werkt als een verwarmer en filter voor lucht. En zorg dat je voldoende drinkt. "Minimaal 1,5 liter per dag. En dan koffie niet meerekenen, want dat onttrekt juist vocht."