Te hoge werkdruk

'Honderden ic-medewerkers gestopt tijdens coronacrisis'

15 maart 2022 10:16 Aangepast: 15 maart 2022 16:02
Verplegend personeel op de ic-afdeling van het Maastricht UMC, ter illustratie Beeld © ANP

Tijdens de coronacrisis zijn honderden intensivecaremedewerkers ander werk gaan doen. Gemiddeld stopte per ziekenhuis 15 procent van het ic-personeel tijdens de pandemie, meldt vakblad Zorgvisie op basis van een peiling onder Nederlandse ziekenhuizen. Daarvan deden er 29 mee.

Slechts vier ziekenhuisorganisaties wisten al hun gespecialiseerde ic-personeel vast te houden: Pantein, Slingeland, Isala en Ziekenhuis Rivierenland.

Volgens Zorgvisie ging een klein deel van de vertrokken ic'ers met pensioen, maar was voor de meesten de werkdruk te hoog. Vaak blijven ic-medewerkers die ermee stoppen wel in de zorg actief.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oók in ziekenhuizen zeggen ze: ga maar versoepelen

Een deel kreeg een andere functie in hetzelfde ziekenhuis. Ic-medewerkers stapten ook over naar de spoedeisende hulp, de ambulancedienst of een klinische afdeling. Sommigen zochten elders een baan, bijvoorbeeld in het onderwijs. "Of ze werden zzp’er waardoor ze hun werktijd beter konden reguleren", schrijft Zorgvisie.

Door het grote verloop is bij diverse ziekenhuizen de ic-capaciteit nu kleiner dan voor de coronacrisis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nijpend tekort zorgpersoneel: 'Sta elke dag op met zwaarder gevoel'

In een eerdere versie van dit artikel stond dat bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein 30 procent van de ic-medewerkers vertrok. Deze aan het ANP verstrekte informatie bleek onjuist: in werkelijkheid nam het aantal af van 129 tot 113.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore