Ga naar de inhoud
Den Haag-Eindhoven

NS gaat experimenteren met goedkopere reizen buiten spits

Ter illustratie. Beeld © ANP

De NS gaat tussen Den Haag en Eindhoven experimenteren met goedkopere treinkaartjes voor passagiers die buiten de spits reizen. Wie onder meer na 20.00 uur 's avonds met de trein reist, kan kortingen tot wel 60 procent krijgen. Een abonnement is niet nodig.

Dat vertelt NS-topman Tjalling Smit in een interview met De Telegraaf. "We proberen nieuwe vormen van kaartjes uit en willen er alles aan doen om de reiziger, nu de meeste coronamaatregelen achter de rug zijn, weer voor ons te winnen", zegt hij.

Opnieuw
Lees ook:
Opnieuw rampjaar NS, roept op om btw op treinkaartje af te schaffen

De korting zal 's avonds en bijvoorbeeld 's ochtends tussen 10.30 en 12.00 uur gelden. Hoe duur een reis precies is, verschilt van dag tot dag.

"De korting op een ticket wordt bepaald op basis van druktedata en daaraan wordt een prijs gekoppeld", zegt Smit tegen de krant. "We willen met deze proef kijken in hoeverre reizigers door een hoge korting te bieden bereid zijn hun reisgedrag aan te passen."

NS-reisplanner

De NS hoopt daardoor dat 'treinen met veel lege stoelen beter worden benut, om daarmee drukke treinen te voorkomen'.

Een abonnement is niet nodig, maar reizigers kunnen het goedkopere ticket minimaal een dag van tevoren afschaffen. "Je plant de reis in de NS-reisplanner en ziet per vertrektijd of reizen met korting mogelijk is en hoeveel je minder betaalt", legt Smit uit.

'Korting is altijd goed'

Als de proef, die tot begin juli loopt, een succes is, zal deze mogelijk ook landelijk ingevoerd worden. Reizigersorganisatie Rover zegt tegen De Telegraaf tevreden te zijn met het plan, want 'korting is altijd goed'.

Is
Lees ook:
Is autovakantie nog te betalen door hoge benzineprijzen?