'OMT-leden op hakblok'

Agent en FVD-lijsttrekker weg bij politie na omstreden uitspraken op internet

14 maart 2022 18:04 Aangepast: 14 maart 2022 20:07
Een poster van FVD op een aanplakbord Hengelo. Beeld © ANP

De agent en lijsttrekker van Forum voor Democratie in Hengelo die omstreden uitspraken deed op internet, gaat weg bij de politie. De 47-jarige man, Brian Geertshuis, schreef afgelopen zomer onder een schuilnaam dat hij leden van het OMT 'met de kop op het hakblok' wilde zien liggen.

Na berichtgeving van krant Tubantia vorige maand, startte de politie een onderzoek. Daaruit blijkt nu dat Geertshuis inderdaad verantwoordelijk was voor de uitspraken.

Imagoschade

Politiemensen hebben een voorbeeldfunctie, zegt districtchef van de politie in Twente Karlijn Baalman in een verklaring. Geertshuis ging met zijn uitspraken in tegen de beroepscode, waarin onder meer staat dat medewerkers met hun gedrag het imago van de politie niet mogen schaden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie onderzoekt uitspraken agent en FVD-lijsttrekker: 'Hoofd op hakblok'

"In onderling overleg met de medewerker is besloten de arbeidsovereenkomst wederzijds te beëindigen", zegt Baalman. Volgens de districtchef zijn er het afgelopen jaar meerdere gesprekken geweest met de agent en lokale Forum-voorman 'om hem te helpen bij het aangaan van de dialoog met collega's'.

Geertshuis blijkt niet alleen op internet zijn mening te hebben verkondigd, ook intern bij de politie deed hij een 'aantal uitingen' die niet in goede aarde vielen. Welke precies laat de politie in het midden.

Oneens met coronamaatregelen

Geertshuis was in augustus vorig jaar actief op een forum voor liefhebbers van automerk Porsche. Hij was het niet eens met de coronamaatregelen en schreef daarover.

Onder de naam 'Brian951' zei hij: "Ik kijk uit naar de dag dat de smeerlappen die deze waanzin over ons uitrollen met de kop op het hakblok liggen. Ook met de nazi's gebeurde dat uiteindelijk."

Forum voor Democratie doet dit jaar voor het eerst mee met de gemeenteraadsverkiezingen in Hengelo. Vooralsnog zijn er geen berichten dat Brian Geertshuis ook vertrekt als leider van de partij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore