Ga naar de inhoud
Rechtszaak

'Intimidatie-explosief' Poolse supermarkt Beverwijk bleek megazware mijn

Een EOD-medewerker bij de Poolse supermarkt in Beverwijk Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Michel van Bergen

Ze liepen rond met een zware mijn, terwijl hun verteld zou zijn dat het om een niet werkend projectiel ging dat enkel en alleen diende om een Poolse supermarkteigenaar in Beverwijk te intimideren. Twee jonge Amsterdamse mannen staan er momenteel voor terecht. 

Voor het plaatsen van het zware explosief is tegen hen 30 maanden cel en 20 maanden jeugddetentie geëist. Volgens de officier van justitie is een ramp voorkomen doordat een beveiliger het tweetal in de smiezen kreeg en de politie alarmeerde.

Mond lang dichtgehouden

De twee mannen hebben bekend het explosief te hebben geplaatst bij de supermarkt, die ook in december 2020 al tot tweemaal toe doelwit was van een aanslag en na een verbouwing net was heropend. Maar ze zeggen dat ze niet op de hoogte waren van de kracht van het explosief. 

De aanklaagster gelooft daar weinig van, stelde ze. Volgens haar moest de aanslag de eerdere overtreffen. Ook wees ze erop dat de twee verdachten acht maanden lang hun mond hebben gehouden tijdens politieverhoren. "Waarom zou je dat doen als je alleen maar hebt willen intimideren?"

Dodelijke werking

Volgens deskundigen ging het om een zware mijn die binnen een afstand van 100 tot 150 meter een dodelijke werking kan hebben.

"Als ze mij hadden gezegd dat hij zou werken, dan zou ik daar niet zijn geweest", zei de 20-jarige Amir S. tegen de rechters. Hij zei zich 'genaaid' te voelen door zijn opdrachtgever, van wie hij de naam weigert te noemen.

Medeverdachte Youssef K. (18) liet zich in vergelijkbare bewoordingen uit. Beiden was een beloning van 250 euro in het vooruitzicht gesteld voor het plaatsen van het explosief, in de nacht van 28 juni vorig jaar.

900 gram springstof en 650 kogels

Het gaat om een zogenoemde antipersoneelsmijn met 900 gram springstof en 650 kogels erin, twee jerrycans benzine en een accu. Het explosief werd tegen de gevel van de Poolse supermarkt geplaatst. Omdat het er volgens hen moest uitzien alsof de bom niet had gewerkt, sloten ze de elektriciteitsdraden van de mijn niet aan op de accu.

Man
Lees meer
Man (19) aangehouden voor aanslag Poolse supermarkt Beverwijk

Vuurbal van 10 meter

Hadden ze dat wel gedaan, dan zou de mijn zijn afgegaan, vertelde een explosievendeskundige van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) tijdens de zitting. Volgens hem ontstond later bij het onschadelijk maken van de mijn een vuurbal van meer dan 10 meter hoog.

Het incident bij de Poolse supermarkt in Beverwijk volgde maanden nadat een explosief bij de winkel was afgegaan en een tweede aanslag kort erna was mislukt. In verband daarmee en met andere aanslagen en pogingen daartoe op Poolse supers in Aalsmeer, Tilburg en Heeswijk-Dinther zit een groep andere verdachten vast. Hun rechtszaken dienen later.

DNA-sporen

S. werd afgelopen juni  ter plekke opgepakt. K. ontkwam, maar werd later gevonden aan de hand van DNA-sporen. Beide verdachten zaten in hun proeftijd en hebben bekend.