Ga naar de inhoud
Besloten première afgezegd

Tuschinski weigert vertoning documentaire FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren

FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren. Beeld © ANP

De Amsterdamse bioscoop Tuschinski heeft de besloten première afgezegd die daar maandag zou worden gehouden van een documentaire over het Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren (Forum voor Democratie).

De documentaire heet Gideon en zou gaan over Van Meijerens 'zoektocht naar antwoorden over het vaccinatiebeleid en de vaccins tegen Covid-19'.

Andere locatie

Tuschinski heeft de première afgezegd en de organisatie gevraagd op zoek te gaan naar een andere locatie, meldt bioscoopketen Pathé op Twitter. Naast de film over Van Meijeren zou er nog een andere documentaire in première gaan, over de mentale gesteldheid van studenten en jongeren tijdens de coronapandemie. 

Tuschinski stelt beide films voorafgaand aan het verhuren van de zaal niet te hebben kunnen bekijken. "We hebben achteraf onvoldoende doorgevraagd over de inhoud van de documentaires", laat Pathé weten.

Tweede
Lees ook:
Tweede Kamer wil dat voorzitter sneller ingrijpt bij bedreiging en intimidatie

Bezoekers en medewerkers attendeerden de bioscoop erop 'dat er verschillende uitlatingen over de Holocaust zijn gedaan die door Holocaustslachtoffers en nabestaanden als zeer kwetsend worden ervaren'.

Abraham Tuschinski

Het filmtheater verwijst naar zijn oprichter Abraham Tuschinski, die tijdens de Holocaust werd vermoord, en noemt de première van de documentaire daarom 'niet passend'. De vertoning in het theater zou eenmalig zijn. Na de première in Amsterdam zou de documentaire te zien zijn op het platform blckbx.

Van Meijeren kwam eerder in opspraak na beweringen over het coronabeleid waarbij hij de Tweede Wereldoorlog aanhaalde. Hij zei onder meer in september dat mensen die niet zijn gevaccineerd tegen het coronavirus hetzelfde overkwam met allerlei beperkingen als destijds de Joodse gemeenschap.