Ga naar de inhoud
Negen rechtszaken

Veel advocaten zien ruziënde ouders vanwege coronavaccin kind

Archieffoto Beeld © Getty Images

Discussies over het wel of niet vaccineren van kinderen tegen corona leiden in meerdere gezinnen tot zo veel onenigheid dat er een advocaat of zelfs rechter aan te pas moet komen.

Dat blijkt uit een enquête van het tv-programma EenVandaag en de Nederlandse Vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS). De enquête werd ingevuld door 316 advocaten.

Negen rechtszaken

Bijna een derde van hen zegt vragen te hebben gekregen van ouders die het niet eens werden over het vaccineren van de kinderen. Ruim een kwart van de advocaten (27 procent) gingen over tot mediation, in zeker negen gevallen leidde de onenigheid zelfs tot een rechtszaak. Dat schrijft EenVandaag.

Ouders
Lees ook:
Ouders nemen vaker juridische stappen tegen scholen, corona aanjager conflicten

Bij kinderen onder de 12 jaar moeten beide ouders toestemming geven voor een medische behandeling, vertelt een docent familierecht aan de Universiteit Utrecht aan het tv-programma. Gebeurt dat niet, dan mag de medische behandeling – in dit geval de vaccinatie – niet worden uitgevoerd.

Conflict met kind

Advocatenvereniging vFas ziet dat er vooral conflicten plaatsvinden tussen gescheiden stellen. Maar uit de enquête blijkt dat er ook conflicten zijn tussen kinderen en hun vader of moeder, zowel over vaccineren als over testen.

Bekijk ook: Coronavaccin voor je jonge kind: dit zijn de voors en tegens

04:01
Veel ouders worstelen met de vraag of ze hun kind moeten laten vaccineren. Wij legden We kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning de belangrijkste vragen voor.