Ga naar de inhoud
Honden meestal boosdoener

Lenteweer en wandelaars: boswachters vrezen verstoring broedseizoen

Damherten in de Waterleidingduinen. Beeld © ANP

Nu de lentezon doorbreekt, trekken we weer massaal de natuur in. Tegelijk is het de start van het broedseizoen. Natuurbeheerders maken zich zorgen over wandelaars - en vooral loslopende honden - die dieren daarin storen.

"Loslopende honden", zegt de Drentse boswachter Pauline Arends resoluut, op de vraag welk gedrag het meest storend is in het broedseizoen. "Je ziet het tegenwoordig helaas steeds vaker, honden die niet aan de lijn zitten waar dat wel moet. De eigenaren kijken niet op of om."

Leefgebied van dieren

Voor mensen is het lenteweer het signaal om de natuur in te trekken. Voor de levende natuur staat het broedseizoen voor de deur. En die combinatie schuurt. "Je moet beseffen dat je te gast bent in het leefgebied van allerlei dieren", zegt Arends. "Het kan uitstekend samengaan, als mensen zich aan de regels houden."

De natuur is nu kwetsbaar, legt ze uit. "Reeën bijvoorbeeld komen net uit de winter. Nu moeten ze aansterken. Dat doen ze door te eten en te herkauwen. Daar is veel rust voor nodig. Als er dan opeens een hond op af stuift, wordt dat verstoord. Veel dieren zijn al hun broedperiode aan het voorbereiden. Sommige laten het erbij als ze gestoord worden."

Dassenburcht

Een paar dagen geleden deelde Arends op Twitter een onschuldig lijkend filmpje van een hondje op een dassenburcht. "Dat ziet er leuk uit. Maar in de burcht zitten dassen die net jongen hebben gekregen. Gaat zo'n hond de burcht in, dan wordt het een gevecht. Dat kan lelijk aflopen. Voor de dassen, maar ook voor de hond. Die zie je misschien nooit meer terug. Bij de burcht leven trouwens ook vossen, dat kan ook tot een confrontatie leiden."

Geeke Remmelts is boswachter bij Natuurmonumenten in de Gooi- en Vechtstreek. Ook zij benadrukt dat de natuur nu op een precair moment is aanbeland. "Nu de winter net achter de rug is, hebben dieren al hun krachten nodig om jongen te krijgen en groot te brengen. Juist nu is het belangrijk dat ze voldoende rust krijgen."

Gelukkig met toeloop

Natuurorganisaties deden eerder deze week gezamenlijk een oproep aan het publiek om zich aan drie regels te houden. Joke Bijl, woordvoerder van Staatsbosbeheer, legt uit: "Blijf op de paden, neem je afval mee, en hou je hond aan de lijn. Het klinkt heel vanzelfsprekend, maar niet iedereen houdt zich eraan."

Ze verwacht ook dit weekend weer grote toeloop naar de natuurgebieden. "Misschien niet zo druk als in 2020 en 2021, want toen was verder alles gesloten, maar toch verwachten we meer publiek dan voor de pandemie. Omdat veel mensen de natuur herontdekt hebben. Daar zijn we heel gelukkig mee, maar we vragen mensen wel het netjes te houden."

Eerste
Lees ook:
Eerste officiële lentedag, volgende week mogelijk zelfs 20 graden

De eerste vogels nesten al, zegt boswachter Geeke Remmelts. "Ze zitten alweer op de eieren. Ik heb een bosuil gezien, en ik zag een ooievaar overvliegen die een nest aan het bouwen is. De aalscholvers en reigers broeden al."

Ree doodgebeten

Gisteren kreeg ze nog een goed voorbeeld te zien waarom de oproep niet zomaar gedaan wordt: een foto van een volwassen ree die was doodgebeten door een hond. "Dat komt helaas meerdere keren per jaar voor. Straks liggen er ook weer jonge reekalven in het veld, terwijl hun ouders voedsel zoeken. Als een hond daarop stuit, kun je raden wat er gebeurt. Ook dat gebeurt vaak genoeg."