Advocaten verdachte noemen forensisch onderzoek neerhalen MH17 niet volwaardig

Het forensisch onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17 is niet volwaardig geweest. Er is te erg gefocust op het scenario dat een Buk-raket verantwoordelijk moet zijn geweest, zeggen de advocaten van Oleg Poelatov.
Hij is een van de verdachten van betrokkenheid bij het neerschieten van het toestel. De advocaten spreken tijdens de tweede dag van hun pleidooi in het MH17-proces in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol van een tunnelvisie bij het onderzoek. Daardoor zijn mogelijke andere raketten buiten zicht gebleven, zeggen zij.
Metaaldelen
Zo is aangehaald dat een van de deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), die eerder al onderzoek had gedaan naar de metaaldelen die zijn gevonden in de cockpit en de lichamen van slachtoffers, vervolgens is gevraagd of er ook andere raketten verantwoordelijk konden zijn voor de explosie.
"Maar hij had al een eerdere conclusie getrokken over het gebruik van een Buk-raket. Dan ben je buitenspel als onbevooroordeelde onderzoeker."

Advocaten: MH17-verdachte Poelatov krijgt geen eerlijk proces
Air-to-air-scenario
Volgens de advocaten zijn alternatieve scenario's niet voldoende onderzocht. Ze halen aan dat het Openbaar Ministerie al in september 2016 het zogeheten 'air-to-air-scenario' uitsluit, waarin een gevechtsvliegtuig verantwoordelijk zou zijn voor het neerhalen van de vlucht.
"Dat is voordat het eerste onderzoek van het NFI hierover is afgerond."
Eerder deze week zeiden Poelatovs advocaten dat hij tot nu toe geen eerlijk proces heeft gehad omdat de zogeheten onschuldpresumptie van hun cliënt - onschuldig tot het tegendeel is bewezen - 'herhaaldelijk en met voeten is getreden'. In de publieke opinie zou 'bij vrijwel niemand meer ruimte zijn voor het idee dat het mogelijk anders kan zijn gegaan', aldus de advocaten.

MH17-ramp
Vlucht MH17 werd op 17 juli 2014 neergehaald boven Oost-Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven. Aan boord waren veel Nederlanders.
Het OM vervolgt drie Russen en een Oekraïner voor hun vermeende betrokkenheid. Het gaat naast Poelatov om rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko. De mannen hebben volgens het OM een rol gespeeld in het binnenhalen of het wegbrengen van de Buk-raketinstallatie, waarmee het toestel volgens justitie is neergeschoten. Tegen het viertal is eind vorig jaar levenslang geëist.
Het is niet bekend waarom het vliegtuig is neergehaald. Het meest waarschijnlijke scenario is dat in het gebied aanwezige pro-Russische separatisten niet doorhadden dat het om een passagiersvlucht ging. In 2014 was er, net als nu, een gewapend conflict gaande in Oost-Oekraïne.
De rechtbank is van plan in de tweede helft van dit jaar uitspraak te doen.