Niet voor iedereen gratis

Eerste obesitasmedicijn binnenkort vergoed via zorgverzekering

13 maart 2022 14:24 Aangepast: 13 maart 2022 19:41
Beeld © Worldobesity.org

Voor het eerst wordt een medicijn tegen obesitas opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Het gaat om het middel Saxenda, dat vanaf 1 april vergoed zal worden. Het Zorginstituut heeft daar een positief advies over gegeven en de minister heeft dat nu overgenomen.

Dit obesitasmedicijn, een injectie met de werkzame stof liraglutide, zal niet voor iedereen gratis beschikbaar komen. Er zijn namelijk wel een aantal voorwaarden aan. Je moet een BMI boven de 40 hebben of een BMI boven de 35 in combinatie met bijvoorbeeld een hart- en vaatziekte of slaapapneu.

Niet alleen medicijnen

Daarnaast moet het medicijn gecombineerd worden met een gezondere leefstijl: je moet als gebruiker ook mee doen aan een zogenoemde 'gecombineerde leefstijlinterventie'. Dat zijn speciale programma's, goedgekeurd door het RIVM, waar je met een diëtist en sportcoach een gezonder leven nastreeft.

Lisette heeft er veel aan. Voor haar was het heel lastig om af te vallen. Een verstoorde stofwisseling zorgde ervoor dat Lisette dik bleef, hoewel ze nog maar 500 calorieën per dag at. In onderstaande video legt ze het uit:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore