De coronamaatregelen in Europese landen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Maar in het vliegtuig gelden nog wel beperkingen, tot ergernis van de luchtvaartsector. "Als de maatregelen eraf gaan, dan zullen de boekingen direct hard omhoog gaan."
Precies twee jaar na het uitbreken van de pandemie, richt de internationale luchtvaartsector zich tot de ministers van Verkeer en Volksgezondheid in de Europese Unie: regels moeten losgelaten worden.
Geen mondkapje of coronapas meer
De vereniging van luchthavens (ACI Europe) en de vereniging van luchtvaartmaatschappijen (IATA) willen het volgende:
- Hef de coronareisbeperkingen op in aanloop naar het zomerseizoen, in ieder geval voor vluchten binnen Europa. Dus geen coronapas meer, niet meer testen en geen bron- en contactonderzoek meer.
- Stel de regels voor het gebruik van mondmaskers gelijk aan de regels binnen een land. Dus als er in Nederland geen mondkapjesplicht meer geldt, dan ook niet meer in het vliegtuig
- Laat passagiers buiten Europa die zijn ingeënt met een door de WHO goedgekeurd vaccin onder dezelfde voorwaarden reizen als mensen die zijn gevaccineerd met een door het EMA goedgekeurd vaccin.

Nog altijd is binnen de EU en de Schengenlanden een coronapas nodig om te kunnen vliegen. Alle passagiers van 12 jaar en ouder moeten een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of testbewijs laten zien. En een mondkapje is verplicht. Voor vluchten buiten Europa gelden strengere regels: daar moet je sowieso een negatieve test overleggen.
Opgebouwde immuniteit
Volgens de vicepresident van de IATA, Rafael Schvartzman, zegt dat het tijd is geworden dat mensen weer vrij kunnen reizen. "De opgebouwde immuniteit tegen corona is zo groot dat de risico's sterk gedaald zijn. Covid-19 is endemisch."
Transavia: regels leiden tot wangedrag
Een woordvoerder van Transavia zegt in een reactie de oproep om te stoppen met de coronaregels in vliegtuigen te ondersteunen. "We zien nu dat agressie aan boord flink is toegenomen door de coronamaatregelen, vooral door het dragen van de mondkapjes. De vrees bestaat dat deze maatregel tot niet-naleving en meer agressie leidt."
Volgens de luchtvaartmaatschappij wordt er met de betrokken ministeries gesproken over het afschalen van de mondkapjesplicht aan boord 'naar een aanbeveling'. "De passagiers hebben dan keuze voor het wel of niet dragen van een mondkapje en dit zal zeker leiden tot een sterke afname van het aantal meldingen over wangedrag aan boord."
Volgens Marco van Leeuwen, docent reisindustrie aan Breda University of Applied Sciences, is de gehele luchtvaartsector keihard geraakt door de maatregelen de afgelopen twee jaar. "En er is bij mensen een enorme inhaalwens. We willen weer met z'n allen."
Maar toch zijn veel mensen er - zolang er maatregelen gelden - niet happig op om daadwerkelijk te gaan vliegen. "Als de maatregelen eraf gaan, dan zullen de boekingen direct hard omhoog gaan."
Quarantaineregels
De luchtvaartsector heeft er groot belang bij dat de coronamaatregelen worden opgeheven, zegt Van Leeuwen. Maar de vraag is hoe snel dat gaat. Want je hebt ook te maken met quarantaineregels. "Je kunt aan de vertrekkende kant versoepelen, maar je hebt intercontinentaal nog steeds te maken met restricties. Je bent afhankelijk van wat nationale overheden doen."

Het kabinet wil volgende week besluiten om per woensdag 23 maart de laatste coronaregels af te schaffen. In het openbaar vervoer hoef je dan bijvoorbeeld ook geen mondkapje meer te dragen. Maar in de vliegtuigen moet het mondkapje nog wel op.
Het ziet er wel naar uit dat gevaccineerde reizigers die naar Nederland komen, geen PCR-test meer hoeven te doen. Ongevaccineerden nog wel, maar dat heeft te maken met Europese regels voor reizigers, net als de mondkapjes in vliegtuigen.
Verlengen coronapas
In de Europese Commissie is juist voorgesteld om de coronapas tot half 2023 te behouden Een meerderheid heeft daarvoor gestemd. Minister Kuipers van Volksgezondheid wil zich er wel hard voor maken dat de coronareispas voor jongeren onder de 18 jaar wordt afgeschaft.
Als dat niet lukt in Europees verband, blijft het aan individuele landen om al dan niet tot een dergelijke versoepeling over te gaan, benadrukte Kuipers. "We gaan niet over de Covid-regels in andere EU-landen."
Situatie kan veranderen
Kuipers wil ook af van de verplichte coronareispas voor mensen vanaf 18 jaar. "Als de Covid-situatie zo gunstig blijft als zij nu is, wil ik me ook daar voor inzetten."
De minister wil de coronareispas wel verlengen tot 1 juli 2023, zoals de Europese Commissie wil. Want dan kan de pas snel worden ingezet als de situatie daarom vraagt.