Anders dan mRNA-vaccins

Vandaag afspraak maken, vanaf maandag prikken met Novavax-vaccin

11 maart 2022 10:39 Aangepast: 11 maart 2022 10:43
Het Novavax-vaccin Beeld © DPA

Vanaf vandaag kunnen mensen een afspraak maken bij de GGD als ze geprikt willen worden met het Novavax-vaccin. Vanaf maandag kunnen ze dan gevaccineerd worden.

Novavax is een zogenoemd eiwitvaccin. Het werkt anders dan de mRNA-vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna en het vectorvaccin van Janssen.

Het is een goed alternatief voor mensen die liever niet gevaccineerd worden met een mRNA-vaccin. Maar ze moeten bij het maken van hun afspraak wel nadrukkelijk aan de GGD laten weten dat ze een weloverwogen keuze gemaakt hebben voor Novavax.

Voor volledige bescherming met Novavax moeten mensen twee prikken laten zetten met ten minste drie weken tijd ertussen. 

Niet op alle GGD-locaties

Het vaccin is getest op ruim 24.000 mensen. Hieruit blijkt dat het vaccin na de tweede prik voor ongeveer 90 procent beschermt. In het onderzoek zijn de oorspronkelijke coronavariant en de alfavariant meegenomen, latere varianten niet. Het is dus nog onduidelijk hoe goed het middel beschermt tegen de deltavariant of de inmiddels dominante omikronvariant van het coronavirus. 

Ook is het Novavax-vaccin nog niet beschikbaar als booster. De prikken zijn bovendien niet op alle GGD-locaties te krijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Het 'traditionele vaccin' Novavax is op zijn vroegst in maart beschikbaar

Zo werken de verschillende vaccins

De vaccins van Pfizer en Moderna waren mRNA-vaccins. Deze brengen kleine vetbolletjes in het lichaam met een stukje genetische code. Een relatief nieuwe techniek.

AstraZeneca en Janssen zijn vectorvaccins, hierin zit een onschadelijk gemaakt verkoudheidsvirus met daarin een code die ervoor zorgt dat je cellen spike-eiwitten aanmaken.

Nuvaxovid is geen mRNA-vaccin én geen vectorvaccin. Het is een eiwitvaccin. Het bevat geen genetische code, maar kleine deeltjes van de eiwitten uit de uitsteeksels (spikes) van het coronavirus. Die eiwitten zijn in een laboratorium nagemaakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Willen ongevaccineerden wel prik van Novavax? 'Kan uitkomst zijn'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore