Ga naar de inhoud
Nu 200 euro

Grote steden willen 1000 euro voor minima vanwege hoge energierekening

Beeld © ANP

Als het aan de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht ligt, krijgen minima veel meer geld dan door het kabinet is afgesproken.

Dat bedrag, nu 200 euro, zou moeten worden verhoogd naar 1000 euro per huishouden. De vier grote steden hebben daarover vandaag een brief naar de Tweede Kamer gestuurd.

'Door het ijs zakken'

De extra bijdrage moet 'voorkomen dat mensen door het ijs zakken', staat in de brief. Ze zeggen dat de bestaande regelingen niet genoeg zijn.

Kabinet
Lees meer
Kabinet wil accijnzen en btw op energie tijdelijk verlagen

De vier steden willen dat minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) met energiebedrijven afspreekt 'dat huishoudens dit jaar niet worden afgesloten vanwege betalingsachterstanden'.

800.000 huishoudens

Eind vorig jaar zegde het kabinet mensen met de laagste inkomens toe dat ze begin dit jaar een extra tegemoetkoming van 200 euro voor de stijgende energierekening zouden ontvangen. Het gaat om zo’n 800.000 huishoudens. 

Maar sindsdien zijn de energieprijzen torenhoog gestegen, mede door de uitbraak van de oorlog in Oekraïne. Het kabinet is in gesprek over een hogere bijdrage voor de minima, maar heeft nog geen besluit genomen over de hoogte daarvan.

Bekijk ook: Wel of niet overstappen? Enorme prijsverschillen energiecontracten

02:15
Het houdt veel mensen bezig: de energierekening. De prijzen van gas en elektriciteit waren al fors gestegen en door de oorlog in Oekraine gaan de tarieven nu door het dak. Wat moet je doen als je contract uitgerekend nu afloopt? We zochten het uit.