Ga naar de inhoud
Eerste officiële lentedag

Eerste officiële lentedag, volgende week mogelijk zelfs 20 graden

In Dordrecht genoten mensen van het zonnige weer op het terras. Beeld © ANP / Jeffrey Groeneweg

Heb jij vandaag ook zo genoten van de zon? Groot gelijk, want vandaag is de eerste officiële lentedag van het jaar. De lente is nu echt begonnen, en volgende week kan het kwik zelfs 20 graden aantikken.

Ook meteoroloog Marc de Jong heeft genoten van de eerste lentedag. "Door de zon voelt het ook écht lekker aan."

Officiële lentedag

Van zo'n officiële lentedag is sprake als in De Bilt een temperatuur van 15 graden of meer wordt gemeten, dat was vandaag het geval rond 15.00 uur. De eerste lokale lentedag van dit jaar werd al erg vroeg gemeten. Het was op 1 januari 15,1 graden in Maastricht. 

Ook
Lees ook:
Ook zo statisch deze dagen? Dit is hoe dat komt

Dit lenteweer houdt nog even stand, vertelt meteoroloog De Jong, maar we moeten ook door wat bewolking heen. Morgen wordt het tussen 11 graden op de Wadden, en 16 graden in het zuiden van ons land. "Maar in de loop van de dag kan in het zuidwesten wat bewolking verschijnen en in Zeeland kunnen wat spetters regen vallen."

Beetje regen

Ook dit weekend kan het wat regenen, maar het valt mee, belooft De Jong. "Er zal wat meer bewolking zijn en er kan wat regen vallen, maar veel zal het niet zijn." Want je hebt vast wel gemerkt dat de lucht ongelofelijk droog is (ben jij ook zo statisch?). "Het beetje regen dat zal vallen, verdampt door de lage luchtvochtigheid vrijwel gelijk." Het wordt dit weekend zo'n 13 à 14 graden. 

Bekijk hier hoe warm het bij jou is:

Volgende week verschijnt de zon weer wat vaker. "We hebben echt een lenteachtige week in het vooruitzicht met temperaturen van een graad of 15." Op woensdag wordt het zelfs warmer. "In het zuidoosten van ons land kan het zelfs 20 graden worden." 

'Het is echt lente'

Het blijft daarnaast goed zonnig. De zon zal zich volgende week gemiddeld 8 uur per dag laten zien. En dat zet de trend van de afgelopen dagen voort: de eerste tien dagen van maart  leverden namelijk een recordaantal uren zon op. "Het is heel droog en heel zonnig. Het is echt lente."

Waar
Lees ook:
Waar was de winter eigenlijk? Het leek meer op herfst