Ga naar de inhoud
Minder meldingen huisarts

Na twee jaar corona is de griep terug, maar het is nog geen epidemie

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Na ruim twee jaar corona is de griep weer terug. Althans, een beetje. Het RIVM en het Nivel zien een lichte toename, maar of dit ook echt uitmondt in een epidemie is nog niet zeker. Dat komt onder meer omdat minder mensen met griepachtige verschijnselen naar de huisarts gaan.

We spreken van een epidemie als twee weken lang 58 op de 100.000 mensen bij de huisarts komen met griepachtige klachten en minstens 10 procent daarvan ook positief wordt getest op het 'influenzavirus', de griep.

Griep
Lees ook:
Griep voor tweede jaar op rij afwezig, al kan het nog komen

"Uit de gegevens van de huisartsen zou je nu nog niet concluderen dat er een epidemie is", legt Mariëtte Hooiveld van het onafhankelijke onderzoeksinstituut Nivel uit. Het gaat volgens Hooiveld nu om 14 op de 100.000 mensen. Dat zijn er iets meer dan de afgelopen periode.

Lichte toename

Verschillende laboratoria in Nederland melden de afgelopen weken ook een lichte stijging. Dat is niet anders in de ziekenhuizen. Daarbij worden monsters voor corona uit de teststraten van de GGD in Amsterdam en Utrecht onderzocht op griepvirussen, en ook daar is een stijging te zien.

"Het is daarom heel opvallend dat nu niet veel mensen met griepverschijnselen naar de huisarts gaan. Normaal gesproken was dat altijd een graadmeter voor een griepepidemie", zegt Hooiveld.

Hoe
Lees ook:
Hoe zit het met de verspreiding van de ouderwetse griep?

De kans is groot dat corona hier de boosdoener van is. "Mogelijk laten mensen die gaan snotteren zich nu testen op corona. Als die test dan negatief is denken mensen wellicht: dan moet ik het gewoon uitzieken. De drempel om naar de huisarts te gaan bij klachten is misschien veranderd."

Maar het kan ook nog steeds zo zijn dat er gewoon weinig griepgevallen zijn. Toch brachten het RIVM en het Nivel naar buiten dat 'een griepepidemie in zicht lijkt'. "We zijn voorzichtiger dan anders. Het is spannend. Je zit niet op een nieuw virus te wachten nu."

Bekijk ook: dit is waarom het coronavirus anders is dan griep

01:01
Bron: RTL Nieuws