Ga naar de inhoud
Flink knetteren

Ook zo statisch deze dagen? Dit is hoe dat komt

Statisch haar en geknetter als je de deur aanraakt: veel mensen hebben deze dagen last van stroomschokjes. Maar waarom nu? Meteoroloog William Huizinga, die zelf ook al een aantal 'flinke optaters' heeft gehad, legt het uit.

Statische elektriciteit kan worden veroorzaakt door wrijving tussen voorwerpen die uit verschillende materialen bestaan. Zoals je trui die wrijft tegen je bureaustoel bijvoorbeeld. Deze elektrische lading zorgt ervoor dat je 'statisch' wordt. Normaal gesproken gaat deze statische lading vanuit je lichaam meteen de grond in, maar in de winter wordt dat door verschillende dingen tegengehouden. 

Hele droge lucht

De droge lucht die er in de winter is, is voornamelijk de boosdoener, zegt meteoroloog Huizinga. "De lucht komt de afgelopen tijd uit het oosten, dat noemen wij continentale lucht. Lucht dat dus van het land af komt. Die lucht is, logischerwijs, veel droger dan lucht dat vanuit zee komt. We hebben vandaag te maken met een luchtvochtigheid van zo'n 40 procent."

Vochtige lucht zorgt ervoor dat de statische ladingen makkelijker naar de grond geleiden, zodat je ontlaadt, maar droge lucht doet dat niet. 

Statisch
Lees ook:
Statisch haar: waar komt het vandaan - en hoe ga je het tegen?

Daarnaast heeft het al langere tijd niet geregend in Nederland, wat ook niet helpt. En nog een reden dat we schokjes krijgen: het is koud buiten. "Hierdoor stoken we binnen, waardoor de droge lucht wordt opgewarmd en alleen maar droger wordt. Binnenshuis is de luchtvochtigheid misschien wel gedaald naar 15 procent, en dat is gortdroog. Dan gaat het dus knetteren."

Lading moet je kwijt

Die statische ladingen moeten we namelijk wel kwijt. Als deze ophoping van elektrische ladingen dan later je lichaam verlaat via bijvoorbeeld een metalen deur, ontstaat er een stroomschokje. Huizinga: "Zo hebben we hier op het kantoor ook een deurklink waar je flinke optaters van krijgt. Als je die in het donker zou aanraken, zou je letterlijk een vonk zien."

Zon
Lees ook:
Zon blijft volop schijnen én het wordt warmer: dit weekend zelfs 15 graden

De droge lucht heeft niet alleen invloed op de statische elektriciteit, maar ook op je huid. En ben je nou niet zo'n fan van zulke optaters, of van die droge huid, dan zijn er nog wel wat tips: 

  • Let op je kleding: vooral als je katoenen of linnen kleding draagt, krijg je minder snel schokjes.
  • Bevochtig je huis: dit kan met een luchtbevochtiger, maar ook door bijvoorbeeld waterbakjes in huis neer te zetten.
  • Stop een ijzeren veiligheidsspeld in de zak van je kleding. Hierdoor kan je ontladen en krijg je mogelijk minder schokjes als je iemand aanraakt.
  • Bestuif je kleding en je haar met water. De moleculen in het water trekken aan de lading die de schok veroorzaakt. 
  • Gebruik een hydraterende crème op je lichaam en gezicht. Zo is je huid minder droog en heb je minder snel last van de irritante schokjes. 
  • Draag schoenen met leren zolen. Schoenen met rubberen zolen kunnen juist schokjes veroorzaken.
  • Ga met een koolstofvezel borstel over je kleding. Zo borstel je alle deeltjes die je een schok kunnen geven van je kleding af.
  • Doe een propje aluminiumfolie bij de was in de droger.
  • Probeer het wassen van je haar zo lang mogelijk uit te stellen. Zo maakt je hoofdhuid meer oliën aan wat weer helpt tegen statisch haar.
  • Ga eens even naast een plant staan en raak 'm licht aan. Deze kunnen je ontladen waardoor je geen last zal krijgen van die vervelende schok.