Ga naar de inhoud
Vaginamisvattingen

Vereniging tegen de Kwakzalverij: 'Stop geen parels en jade eieren in je vagina'

Vaginale detox parels. Beeld © iStock

Kruidenbaden voor je vagina, parels die de boel detoxen, staven die de binnenkant strakker maken. De Vereniging tegen de Kwakzalverij wil misvattingen over vaginaproducten de wereld uit helpen: je vagina is zelfreinigend. "Parels, vernauwingsstaven en jade eieren horen daar niet in thuis."

Deze producten kunnen juist schadelijk zijn voor de gezondheid van de vagina, laat gepensioneerd gynaecoloog Hans Vemer van de Vereniging tegen de Kwakzalverij weten. Neem bijvoorbeeld de eieren van jade. Het wordt verkocht alsof de kristallen helend en vitaliserend voor de vagina zijn, maar volgens Vemer komen er vooral bacteriën op en in de steen.

"In de steen zitten microscopisch kleine gaten en scheuren. Als je zo'n ei op kweek zet, komt daar vrijwel altijd iets uit. Dat is op zich niet erg, maar als je het ei vervolgens ongesteriliseerd lang in je vagina laat zitten, kan dat een infectie veroorzaken." Na een rechtszaak in 2017 mag het Amerikaans bedrijf dat de eieren maakt deze gezondheidsclaim niet meer maken.

Zelfreinigend

Eerder in zijn carrière heeft Vemer meerdere jonge vrouwen in zijn praktijk gehad die vertelden over een klacht die begon met afwijkende witte afscheiding. Door allerlei producten te gebruiken die claimen de vagina te reinigen, zijn ze van de regen in de drup beland. "Een vagina is zelfreinigend en herstelt vaak uit zichzelf. Maar door er allerlei kruiden in te stoppen, kunnen de klachten juist verergeren."

Kijken
Lees ook:
Kijken naar andere vagina's: word je er zekerder van?

Vemer doelt mede op de detox yoni pearls. Ze worden verkocht als parels die het vrouwelijk geslachtsorgaan ontgiften. "De parel is gevuld met kruiden die een vrouw moet inbrengen en één tot drie dagen moet laten zitten. Belachelijk. Op de website van de fabrikant staan acht verschillende 'Chinese' kruiden, waarvan er niet één een bewezen werking heeft tegen de klachten waarvoor ze zouden werken. We hebben het bedrijf gevraagd om een verklaring, die kregen we niet."

In Canada verboden

Het is volgens Vemer link om het kruidenzakje in je vagina in te brengen. "Zo'n behandeling is echt vragen om infecties in de vagina, maar ook in de baarmoeder of eileiders." In Canada zijn de pearls inmiddels verboden, in Nederland nog niet.

De Vereniging tegen de Kwakzalverij waarschuwt ook voor een vaginale vernauwingsstaaf. Bijwerkingencentrum Lareb waarschuwde vorig jaar ook voor een vagina vernauwingsstaaf, die zou zorgen voor seksueel genot en zelfs voor de behandeling van vaginale afscheiding. Het kan volgens Lareb brandwonden en vaginale pijnen veroorzaken.

"Daarnaast werkt het product niet", zegt Vemer. "De vaginawand wordt strakker door lichte verlittekening, maar als je na een jaar kijkt wat zo'n staaf of ook een laserbehandeling voor effect heeft gehad, zie je geen verschil meer."

Kritiek
Lees ook:
Kritiek op apparaat dat strakke vagina belooft: 'Speelt in op onzekerheid'

'Stop met onzeker maken van vrouwen'

Vemer wil bedrijven die verdienen aan deze producten dan ook vragen te stoppen om (jonge) vrouwen onzeker te maken over hun vagina. "Het is een prachtig zelfreinigend orgaan waar je gewoon niet te veel troep in moet stoppen."

De vibrator is volgens hem trouwens een ander verhaal: als je die regelmatig schoonmaakt, is het geen enkel probleem die te gebruiken. "Vibrators blijven niet dagenlang in je vagina zitten, dus kans op infecties is zeer klein."