Ga naar de inhoud
Verpleeghuizen

Nieuwe cao deel zorgpersoneel: hogere lonen, minder werkdruk

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Zorgbonden hebben vannacht een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor werkenden in de verpleeghuiszorg, de wijkverpleging en de thuiszorg (VVT), meldt vakbond NU'91. De zorgwerkers krijgen een structurele loonsverhoging van 6,25 procent. Ook zijn er afspraken gemaakt om de werkdruk te verminderen en de zeggenschap te vergroten.

Verder worden veel regelingen die verschillen tussen de verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg gelijkgetrokken. Door die harmonisatie wordt onder meer de reiskostenvergoeding verbeterd en komt de eigen bijdrage voor woon-werkverkeer te vervallen.

Recht op onbereikbaar zijn 

Om de werkdruk te verminderen is vastgelegd dat medewerkers die niet zijn ingeroosterd het recht hebben om onbereikbaar te zijn. Ook mogen mensen niet meer dan vijf dagen per week worden ingeroosterd, tenzij ze hebben ingestemd om meer te werken.

De bonden leggen het resultaat komende week voor aan hun leden, zegt NU'91. Als die akkoord gaan, geldt de nieuwe cao met terugwerkende kracht vanaf 1 januari van dit jaar. Ze loopt door tot 31 december 2023.

Nijpend
Lees ook:
Nijpend tekort zorgpersoneel: 'Sta elke dag op met zwaarder gevoel'
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.