Ga naar de inhoud
Mede door omikrongolf

Bloedbank Sanquin ziet enorme stijging antistoffen tegen corona

Beeld © Robin Utrecht

Als gevolg van de boosterprik en coronabesmettingen is de hoeveelheid antistoffen bij bloeddonors enorm gestegen, meldt bloedbank Sanquin. "Dat stemt optimistisch voor de komende zomer."

Sanquin deed onderzoek van half december tot half februari. "Niet alleen de boosters hebben effect gehad op de antistoffen, ook omikron heeft enorm om zich heen gegrepen", zegt Hans Zaaijer van Sanquin. 

Onderzoek:
Lees ook:
Onderzoek: brein kan door coronabesmetting iets krimpen

Volgens Sanquin zijn in de afgelopen twee maanden bijna evenveel bloeddonors besmet geweest als in de twee jaar daarvoor. "Dat heeft wel een voordeel", zegt Zaaijer. "Want na een besmetting maakt iemand natuurlijk weer antistoffen aan. Uit eerder onderzoek wisten we al hoe snel de antistoffen tegen corona dalen. We zien nu dat de antistoffen langer aanhouden bij iemand die zowel besmet als gevaccineerd is."

Infecties doorgaans mild

Uit cijfers van het RIVM blijken ziekenhuisopnames nog steeds laag te liggen, ondanks veel besmettingen met de omikronvariant. "Omikron is besmettelijker. Maar mede dankzij de hoge vaccinatiegraad in Nederland verlopen infecties hier doorgaans mild", aldus Zaaijer. "Samen met boosters verhogen infecties met omikron de concentratie antistoffen enorm. Dat stemt optimistisch voor de komende zomer."

De pandemie lijkt misschien voorbij, maar volgens viroloog Eric Snijder van het LUMC moeten we niet te vroeg juichen. Waarom niet legt hij uit in deze video:

Pandemie bijna voorbij? '100 procent kans op nieuwe variant'

01:45
"100 procent kans op nieuwe variant."