Ga naar de inhoud
Levenslang geëist

Advocaten: MH17-verdachte Poelatov krijgt geen eerlijk proces

De advocaten van Oleg Poelatov: Boudewijn van Eijck en Sabine ten Doesschate Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Jan Everhard

MH17-verdachte Oleg Poelatov heeft tot nu toe geen eerlijk proces gehad. Dat zeiden zijn advocaten tijdens hun pleidooi in het MH17-proces, dat momenteel plaatsvindt in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

Tegen de Rus en drie medeverdachten is door het Openbaar Ministerie een levenslange gevangenisstraf geëist. Poelatov is de enige van de verdachten die zich door advocaten laat vertegenwoordigen in dit strafproces.

Onschuldpresumptie

Volgens Poelatovs advocaten heeft het OM samen met het internationale onderzoeksteam JIT met 'grote stelligheid' zaken verkondigd, waardoor de zogeheten onschuldpresumptie van hun cliënt - onschuldig tot het tegendeel is bewezen - 'herhaaldelijk en met voeten is getreden'. 

Door die stelligheid is er volgens advocaat Sabine ten Doesschate in de publieke opinie 'bij vrijwel niemand meer ruimte voor het idee dat het mogelijk anders kan zijn gegaan'. "Ontkenning of zelfs het uiten van twijfel maakt heel veel mensen heel erg boos."

Nabestaande
Lees meer
Nabestaande Ria blogt over het MH17-proces: 'Nu start Poetin wéér een oorlog'

Vlucht MH17 werd op 17 juli 2014 neergeschoten boven Oost-Oekraïne. Alle 298 inzittenden, onder wie 193 Nederlanders, kwamen om het leven. Het toestel van Malaysia Airlines was vanaf Schiphol op weg naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur.

Het is niet bekend waarom MH17 is neergehaald. Het meest waarschijnlijke scenario is dat in het gebied aanwezige pro-Russische separatisten niet doorhadden dat het om een passagiersvlucht ging. Ook was er op dat moment, net als nu, een gewapend conflict gaande in Oost-Oekraïne.

Russisch
Lees meer
Russisch paar dat gevoelige informatie gaf over MH17 krijgt alsnog asielstatus

Buk-raketinstallatie

Medio 2019 werd duidelijk dat er vier mannen - drie Russen en een Oekraïner - verdacht worden van betrokkenheid bij het neerhalen van MH17. Het gaat naast Poelatov om rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko.

De mannen hebben volgens het OM een rol gespeeld in het binnenhalen of het wegbrengen van de Buk-raketinstallatie, waarmee het toestel volgens justitie is neergehaald.

Uitspraak later dit jaar

"Cliënt was er tot dat moment niet van op de hoogte dat hij verdachte was. Het OM heeft niet één poging gedaan hem voor die tijd te horen of te traceren. Van het ene op het andere moment is hij van 'gewoon iemand' naar een van de meest bekende internationaal gezochte personen gegaan." Poelatov ontkent alle beschuldigingen.

De rechtbank wil in de tweede helft van dit jaar uitspraak doen in de zaak.

Bekijk ook - MH17-nabestaanden over onbeschrijfelijk gemis: 'Het verdriet wordt alleen maar meer'

03:48
Ria van der Steen verloor haar vader. Peter van der Meer zijn drie dochters. Ze vertelden in de rechtbank over het gemis en de stilte.