Ga naar de inhoud
Bescherming thuis

100 miljoen euro uitgetrokken voor betere beveiliging lokale politici

Foto uit 2018: bewapende agenten voor het stadhuis van Haarlem. Beeld © ANP

Burgemeesters, wethouders en gemeenteraadsleden zullen beter worden beschermd tegen criminelen. Dat schrijft minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) in een brief die ze naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Volgens haar is de bescherming niet alleen op het werk - het gemeentehuis - nodig, maar ook thuis bij de politici. Ze trekt onder meer hiervoor de komende jaren 100 miljoen euro uit. Lokale politici, vooral burgemeesters, spelen de afgelopen jaren een 'steeds belangrijkere en meer zichtbare rol bij de aanpak van ondermijning'.

"Dat vraagt dat zij goed worden beschermd. Bijvoorbeeld op het moment dat zij een drugspand sluiten en als gevolg daarvan met bedreiging en intimidatie worden geconfronteerd", aldus de minister. Zij voegt daaraan toe dat ze dus meer zal gaan investeren 'in de preventieve beveiligingsmaatregelen aan de woningen van decentrale bestuurders'.

'Bedreiging
Lees ook:
'Bedreiging lokale politici nauwelijks aangepakt'

Volgens haar komt het steeds vaker voor dat lokale politici en ambtenaren te maken hebben met intimidatie en bedreigingen. En dat raakt niet alleen deze personen maar ook hun families, 'die niet voor dit werk hebben gekozen'.

Bruins Slot benadrukt dat een aanval op een raadslid of een burgemeester ons allemaal raakt. "Het hindert mensen bij hun inzet voor een betere samenleving en de vertegenwoordiging van de kiezer. Het tast zo de kern van onze democratie aan en haar vermogen om te verbinden en verschillen te overbruggen."

Groeiend wantrouwen

De minister wijst er op dat de agressie en intimidatie plaatsvindt in een tijd van maatschappelijke onrust, groeiend wantrouwen in de overheid en burgers die zich niet gehoord voelen. Verder is de invloed van de georganiseerde criminaliteit steeds zichtbaarder.

En dat is begrijpelijk, vindt Bruins Slot, want criminelen hebben veel te halen bij het lokaal bestuur: "Gemeenten zijn interessant voor criminele organisaties vanwege de informatie, subsidies en vergunningen die zij verstrekken."

Politici
Lees ook:
Politici steeds vaker bedreigd: 'Dit doet iets met je, als politicus en als mens'

In haar brief schrijft de minister dat inmiddels bijna een kwart van de burgemeesters al eens is bedreigd door criminelen of criminele organisaties. Het doel van de bedreiging is om de besluitvorming in een gemeente beïnvloeden.  

Ook zijn er signalen dat criminelen regelmatig juridische procedures tegen lokale overheden beginnen. Niet omdat er iets niet zou deugen maar omdat ze, door ambtenaren als getuigen op te roepen, achter hun naam en adres kunnen komen. En dat maakt het weer makkelijker hen te bedreigen en te intimideren.

Minder aangiftes

Ondanks al deze zaken neemt het aantal meldingen en aangiftes van bedreiging de laatste tijd af. Dat vindt Bruins Slot 'zorgelijk' omdat het betekent dat slachtoffers minder geneigd zijn bedreigingen te melden, laat staan aangifte te doen.

Zij roept slachtoffers dan ook op om dat wel te doen. Want de minister vindt dat melden moet. Intimidatie en bedreiging horen niet bij de politiek en politici staan er niet alleen voor. "Het melden van incidenten helpt", aldus de bewindsvrouw.

Om te garanderen dat melden inderdaad helpt zal de bewindsvrouw ervoor zorgen dat de overheid snel iets doet met een melding van bedreiging of intimidatie. Dat kan variëren van hulp voor de melder tot vervolging van de dader.

Bron: RTL Nieuws