Ga naar de inhoud
Historisch hoge inflatie

Zware klap voor koopkracht voorspeld: 2,5 procent in de min

Beeld ter illustratie Beeld © ANP XTRA

De koopkracht zal dit jaar in doorsnee 2,5 procent achteruitgaan. Dat zal de rekenmeester van het kabinet, het Centraal Planbureau (CPB), morgen bekendmaken. Dat vertellen bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws.

De Haagse politiek zit met spanning op dit cijfer te wachten. Dat de koopkracht onderuit zou gaan was al duidelijk. Maar hoe erg het zou worden niet. Dat ligt nu wel op tafel. Het kabinet zal de komende weken besluiten nemen over maatregelen die de koopkracht moeten verbeteren. De coalitie is nu nog verdeeld over wat de beste manier is om burgers tegemoet te komen.

Prijsalarm:
Lees ook:
Prijsalarm: benzine nu 2,43 euro, grondstoffen schieten omhoog

Zeker is dat in eerste instantie het kabinet vooral naar compensatie voor de laagste inkomens zal zoeken. Zij hebben immers het meest te lijden onder de snelstijgende prijzen. Premier Rutte zei vorige week al dat het kabinet zich vooral wil richten op mensen met kleine portemonnee en middeninkomens met een kleinere beurs.

Historisch hoge inflatie

Al voor de oorlog in Oekraïne begon, rezen de prijzen voor gas en elektriciteit de pan uit. Ook de prijzen voor eten en drinken gingen afgelopen maanden hard omhoog. Het leidde tot historisch hoge inflatie. De oorlog in Oekraïne zet de koopkracht nog verder onder druk.

Bekijk ook: Koopkracht dit, koopkracht dat, maar wat is het?

02:05
Wat is koopkracht eigenlijk en wat heb je eraan?

Wie er compensatie krijgt en hoeveel is nog niet duidelijk. "Niets doen is geen optie", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Het kabinet beseft dat ook."

Eind vorig jaar trok het kabinet daarom al miljarden uit voor een korting op de energierekening van zo'n 400 euro per huishouden. Mensen met de laagste inkomens krijgen via de gemeente nog eens 200 euro extra.

Komende weken duidelijkheid

Wat het kabinet nu gaat doen wordt dus nog onderzocht, zei minister Sigrid Kaag (Financiën, D66) in het wekelijkse gesprek met RTL Z. Ze somt enkele opties op: "Accijns, btw op energierekening, geld via gemeentes, een andere lastenverlaging voor de lage- en middeninkomens. Daar wordt allemaal naar gekeken."

"Maar ik wil hier geen beloftes maken. Het is ook gewoon een feit dat we collectief welvaartsverlies zullen meemaken", waarschuwt zij. "En dan is het aan ons om te kijken hoe we dat nog zo veel mogelijk kunnen verlichten. Dit is hele onzekere tijd."

"Natuurlijk zien we het probleem. We spreken veel mensen en we zijn ermee bezig", zei Kaag. "Niet elke oplossing is eenvoudig, maar er wordt hard aan gewerkt." Zij verwacht in de komende weken duidelijkheid. 

Het hele interview met de minister van Financiën kun je hieronder terugkijken:

Wekelijks gesprek met minister van Financiën

10:13