Ga naar de inhoud
4 en 6 maanden cel

Celstraf voor mannen die verboden pedovereniging Martijn voortzetten

Twee oud-leden van de verboden pedovereniging Martijn zijn vandaag veroordeeld tot 4 en 6 maanden cel voor het voortzetten van de vereniging die al in 2014 door de Hoge Raad werd verboden. Ze verheerlijkten onder andere seks met kinderen en moedigden anderen aan in hun pedofiele verlangens.

De twee leden van de pedofielenvereniging, Marthijn U. (49) en Norbert de J. (43) waren vandaag niet bij hun strafzaak aanwezig.

'Seksueel contact verheerlijken'

Volgens de rechters hebben 'pedoactivisten' U. en De J. met het opzetten van meerdere websites, een videokanaal en een mailinglijst 'seksueel contact tussen volwassenen en kinderen verheerlijkt' en de schadelijke gevolgen daarvan 'gebagatelliseerd'. Kinderen werden daarbij neergezet als 'seksuele wezens'.

Daarmee deden de twee exact hetzelfde als wat de verboden pedovereniging Martijn deed, oordeelden de rechters. "Ze hebben het gerechtelijke vonnis aan hun laars gelapt".

De straf voor U. valt twee maanden hoger uit, omdat hij een prominentere rol vervulde. Het Openbaar Ministerie had een hogere straf geëist, namelijk de maximale celstraf van een jaar, maar dat vond de rechtbank te fors. Zij sprak van 'schokkend, verwerpelijk en sociaal onwenselijk gepropageerd gedachtegoed', maar merkte op dat 'dat gedachtegoed niet gelijk kan worden gesteld met kindermisbruik of het aanzetten daartoe'.

Jurist Yme Drost en Strijd Tegen Misbruik-oprichter Marcel Jeninga zijn tevreden met de uitspraak. Jeninga: "Ik ben er trots op dat onze aandacht en onderzoek ervoor heeft gezorgd dat ze nu eindelijk veroordeeld zijn." 

Politiek asiel aangevraagd

Sidney Smeets, de advocaat van Marthijn U., reageert: "Mijn cliënt is teleurgesteld dat de rechtbank zijn vrijheid van meningsuiting niet net zo belangrijk vindt als die van anderen. Hij is niet de verboden vereniging maar mag nu kennelijk niet zeggen wat hij denkt terwijl aan die opvattingen niets strafbaar is. Er zal hoger beroep worden ingesteld."

Het vonnis in het proces tegen de derde verdachte, Nelson M. (27) uit Lelystad, is uitgesteld. Hij zou politiek asiel hebben aangevraagd in Mexico. De organisatie Free a Girl is een petitie gestart om dat te voorkomen.

 

Pedoactivist
Lees ook:
Pedoactivist Nelson M. heeft asiel aangevraagd in Mexico