Ga naar de inhoud
Opvang voor Oekraïners

Opvang Harskamp vol, 'dringend nieuwe opvanglocaties nodig'

Legerplaats Harskamp, sinds kort in gebruik als tijdelijke opvanglocatie voor asielzoekers. Beeld © ANP

De opvang voor Oekraïners in Harskamp is afgelopen nacht helemaal vol geraakt. Het COA meldt dat mensen vanwege de drukte op noodbedden moesten slapen in ruimtes die daarvoor niet bestemd zijn.

Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) kunnen er in Harskamp geen nieuwe vluchtelingen meer bij. Zij moeten zich nu elders melden.

'Meer plek nodig'

De gemeente Ede probeert daarom nu binnen de veiligheidsregio meer opvangcapaciteit te creëren. "Het is daarnaast zaak dat er op zeer korte termijn op veel meer plekken opvangmogelijkheden komen."

Gevluchte
Lees ook:
Gevluchte Oekraïners opvangen in huis: eerst denken, dan doen

In Harskamp is plek voor maximaal 950 mensen. Zij kunnen er in principe tot en met 31 mei van dit jaar blijven, liet het ministerie van Defensie eerder weten.

Harskamp is een belangrijke oefenlocatie voor het leger. Mensen die worden opgevangen in Harskamp worden van tevoren gewaarschuwd voor eventuele schoten en knallen die te horen zijn. "Vanwege de oorlog in Oekraïne is het belangrijk dat de paraatheid van defensie op peil blijft. Daarom gaat het opleiden, trainen en oefenen onverminderd door."

2000 opvangplekken per regio

De 25 veiligheidsregio's hebben van het kabinet formeel de opdracht gekregen om op korte termijn in elke regio 2000 opvangplekken te regelen voor gevluchte Oekraïners. 

Volgens staatssecretaris Van der Burg (Asiel) hebben tot nu toe duizend Oekraïners zich gemeld in Nederland. "En we verwachten er veel meer", zegt Van der Burg. Waar zij worden opgevangen 'is iets wat we nationaal gaan regelen'. Velen van hen slapen nu bij mensen thuis. 

Landelijk informatiepunt voor gevluchte Oekraïners

Er komt een nationaal informatiepunt waar Oekraïense vluchtelingen terechtkunnen voor opvang. Dit maakte staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) vanmorgen bekend voorafgaand aan het kabinetsoverleg over de oorlog in Oekraïne.

Het zal een soort coördinatiepunt worden waar opvangplekken inzichtelijk worden gemaakt, licht een woordvoerster van de staatssecretaris toe. Het gaat om een samenwerking tussen gemeenten, veiligheidsregio's en het Rijk. Bij het informatiepunt moet duidelijk worden wanneer een opvangplek vol raakt zodat de vluchtelingen doorverwezen kunnen worden naar locaties waar nog wel plek is. Het is nog niet bekend wanneer dit informatiepunt opengaat.

Bekijk ook: Thomas vangt Oekraïense vluchtelingen op

01:46
Thomas twijfelde geen moment toen hij beelden van de oorlog in Oekraïne op tv zag. Hij ging naar de Pools-Oekraïense grens om daar mensen te halen en naar Nederland te brengen. Hij nam Svetlana en haar kinderen mee. Svetlana's man blijft achter.