Ga naar de inhoud
Kleine verschillen

Onderzoek: brein kan door coronabesmetting iets krimpen

Na een coronabesmetting kan je brein letterlijk iets krimpen, blijkt uit een groot onderzoek van het wetenschappelijk blad Nature. Mensen die Covid-19 hebben gehad, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt, kunnen tekenen hebben van een verouderd brein.

Meteen een nuancering: het gaat om maar heel kleine verschillen, zegt onderzoeksleider Gwenaëlle Douaud van de Universiteit van Oxford. En die verschillen kunnen ook nog eens per persoon anders zijn.

Er is gemiddeld 0,2 tot 2 procentpunt extra hersenverval boven op de schade die mensen sowieso met de jaren oplopen, laat de onderzoeker weten. Mensen reageren volgens haar iets trager op puzzelspelletjes, wat invloed aantoont op 'de verwerkingssnelheid en de uitvoerende functies van het brein'.

Vóór vaccinatie

Het maakt volgens het onderzoek niet uit of je met corona in het ziekenhuis hebt gelegen of dat je thuis je besmetting hebt doorstaan. Het onderzoek is in het eerste jaar van de pandemie gedaan, dus vóórdat de meeste mensen gevaccineerd waren.

'Coronavirus
Lees ook:
'Coronavirus zorgt voor schade aan de hersenen'

Onderzoeksleider Douaud keek naar hersenscans van ongeveer achthonderd Britten tussen de 50 en de 80 jaar oud die meedoen aan een langdurig medisch onderzoek. De helft van hen kreeg corona tijdens de onderzoeksperiode, de andere helft niet.

Geheugen

De onderzoekers vonden 65 afwijkingen bij ex-coronapatiënten, vergeleken met mensen die geen besmetting hadden doorlopen. Het gaat om heel kleine verschillen in diverse hersengebieden. Eén daarvan hangt samen met het geheugen.

Of de hersenmassa weer bijtrekt, is nog de vraag. Dat zal later pas duidelijk worden.

Niet dramatiseren

Hoogleraar hersenwetenschap David Linden van de Universiteit van Maastricht heeft het onderzoek ook gelezen en zegt in de Volkskrant dat er nog veel onduidelijk is.

"Het is belangrijk om de langetermijngevolgen van corona niet te onderschatten. Maar je moet dit ook weer niet dramatiseren. In hoeverre dit relevant is voor het functioneren van de mensen om wie het gaat is nog niet bekend."

Bekijk ook: Herstellen na ic? Dit ziekenhuis heeft een speciale afdeling

01:59
Om het herstel sneller te laten verlopen, heeft het Maxima Medisch Centrum als eerste ziekenhuis een speciale revalidatieafdeling geopend voor deze patiënten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore