Nederland

Ziekenhuiswebsites volgen bezoekers stiekem

23 juni 2016 11:29 Aangepast: 23 juni 2016 15:10
Beeld © Getty

Als je naar de website van een ziekenhuis surft, is de kans groot dat je door een derde partij - zoals een adverteerder - op het internet wordt gevolgd, zonder dat je het weet. Dat is in strijd met de privacywet, zo oordeelt de Nederlandse privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vandaag.

Bij bijna de helft van de Nederlandse ziekenhuizen wordt informatie van bezoekers van de ziekenhuiswebsites doorgegeven aan derde partijen via zogeheten tracking cookies: kleine bestandjes waarmee iemand jouw internetgedrag kan volgen.

Advertenties voor hartpatiënten

"Als iemand de webpagina over de afdeling cardiologie bezoekt, dan heeft hij het recht vervolgens niet her en der benaderd te worden als mogelijk hartpatiënt", zegt Wilbert Tomesen, vicevoorzitter van de AP. "Patiënten moeten erop kunnen vertrouwen dat informatie over hun bezoek van een ziekenhuiswebsite niet bij andere partijen terechtkomt. Dat is nou eenmaal vast onderdeel van goede zorg."

De AP constateert na onderzoek dat bij 39 van de 85 onderzochte ziekenhuizen commerciële derde partijen tracking cookies op de apparatuur van bezoekers plaatsen - zonder dat zij daar toestemming voor hebben gegeven.

De ziekenhuizen die in overtreding zijn, zijn daarop gewezen. De AP gaat na zes weken de onderzochte websites opnieuw controleren. Als er weer overtredingen worden geconstateerd, kan de AP een fikse boete opleggen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore