Ga naar de inhoud
Ria van der Steen schrijft over het MH17-proces

Nabestaande Ria blogt over het MH17-proces: 'Nu start Poetin wéér een oorlog'

Ria van der Steen houdt voor RTL Nieuws een blog bij over de MH17-zaak. Beeld © Marloes Bosch

"Ik verlang naar gerechtigheid." Het MH17-proces loopt ten einde. Deze week het pleidooi van de advocaten van één van de vier verdachten. Ria van der Steen, die haar vader en stiefmoeder bij de ramp verloor, houdt voor RTL Nieuws een blog bij. Dit is de tiende aflevering in de serie.

Ik reed vanmorgen naar de zitting en het voelde weer anders dan anders. Normaliter zet ik de muziek lekker hard aan en bouw dan een soort van energie op om klaar te zijn voor wat er komen gaat. Vandaag had ik Radio 555 aan om op de hoogte te blijven van het nieuws over Poetins oorlog in Oekraïne en ging ik met een vreemd gevoel naar Schiphol.

Ik ga omdat het voor mij belangrijk is en ik verlang naar gerechtigheid. Tegelijkertijd maakt de oorlog in Oekraïne, met alle slachtoffers, me nederig om het te hebben over dat verlangen.

De oorlog lijkt voor sommigen los te staan van de ramp met de MH17, maar ze zijn natuurlijk verbonden met elkaar. Daar waar Poetin de oorlog zojuist wéér heeft opgepakt, zijn onze dierbaren uit de lucht geschoten. Je kunt toch niet met droge ogen volhouden dat Poetin daar in 2014 niets mee te maken heeft gehad?

"Ik had nog enige hoop op de verdediging."

Gelukkig hebben wij een team advocaten dat liet merken hoe wij nabestaanden dat zien. Ik citeer:

"De nabestaanden weten dat Rusland volgens het recht in dit strafproces geen verdachte is. Voor hen staat het Russische regime in moreel opzicht de facto wel degelijk terecht, omdat twee in deze procedure relevante vragen samenhangen met de inmiddels openlijke betrokkenheid van Rusland. Namelijk de vraag naar de herkomst van de BUK-raket die de MH17 uit de lucht schoot en de vraag naar de afvuurlocatie. Het antwoord daarop is voor de nabestaanden nu nog evidenter dan voor de inval door Rusland in Oekraïne."

En zo is het maar net.

Rechtbank
Lees ook:
Rechtbank staat tijdens MH17-proces stil bij oorlog in Oekraïne

Maar ook deze stelling zal de verdediging proberen onderuit te schoffelen, zoals ze dat bij alles doet, al twee jaar lang. Ik kan dat kort samenvatten. Nederland heeft volgens de verdediging een tunnelvisie en beïnvloedt de publieke opinie, waardoor de verwachting over de uitkomst van dit proces immens is.

"Ik doe maar één ding: ik rol met mijn ogen."

Niets, maar dan ook helemaal niets, deugde van wat het Openbaar Ministerie had aangedragen: onderzoeken deugden niet, belachelijk dat er was samengewerkt met Oekraïne (dat zou selectief informatie hebben doorgegeven), het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft onervaren onderzoekers, er was slecht bewijsmateriaal en als klap op de vuurpijl werd ook nog even gezegd dat onze regering werkte aan beïnvloeding van de wereld door bewúste publieke uitingen van standpunten, gestuurd op één scenario, namelijk dat het een BUK-raket was en was afgevuurd vanaf Pervomaiske.

Even denk ik dat ze gaan voor ‘trial by media’ en de aantijging van het hebben van een tunnelvisie. Ze doen namelijk veel moeite om de tunnelvisie te onderbouwen op basis van gedragswetenschappen en ik denk en doe maar één ding.

Ik rol met mijn ogen. Alsof tegen de klippen op onschuld blijven bepleiten géén tunnelvisie is!

Ria van der Steen