Ga naar de inhoud
Probleem steeds groter

'Nog steeds geen systeem om smokkel via drones in gevangenissen tegen te gaan'

Telefoons of drugs met een drone de gevangenismuur over smokkelen: de afgelopen jaren gebeurde het meerdere keren in Nederlandse gevangenissen. Toch wordt er weinig tegen gedaan. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft nog steeds geen systeem tegen drones ingevoerd.

Dat meldt NU.nl. De kabinetsaanpak van het met drones binnensmokkelen van drugs, telefoons en wapens in gevangenissen is bijna drie jaar na de aankondiging nauwelijks van de grond gekomen, concludeert de nieuwssite na een rondgang langs de ministeries van Justitie en Veiligheid (JenV) en Defensie.

Strafbaar

Sinds 2019 is het strafbaar om spullen als telefoons een gevangenis binnen te smokkelen. Het ministerie van JenV is sinds 2020 bezig met proeven om drones met technische maatregelen boven gevangenissen te weren. De proeven worden volgens het ministerie 'dit jaar geëvalueerd'. Ondertussen gaat de smokkel door.

Meer
Lees ook:
Meer speurhonden, hogere straffen tegen smokkel in bajes

Vakbond FNV en de centrale ondernemingsraad (cor) van het gevangenispersoneel vinden dat het allemaal niet snel genoeg gaat.

Probleem steeds groter

Door de smokkel kunnen gevangenen tijdens hun verblijf hun criminele activiteiten voortzetten en dat kan volgens FNV het gevangenispersoneel in gevaar brengen. De centrale ondernemingsraad van het gevangenispersoneel stelt dat het probleem van dronesmokkel steeds groter wordt.

Volgens FNV neemt het probleem 'halsoverkop' toe. De vakbond vermoedt dat het merendeel van de smokkel niet wordt ontdekt. De vakbond wil dat het kabinet desnoods op basis van de voorlopige conclusies nu al overgaat tot actie.

Een mogelijkheid om de dronesmokkel tegen te gaan is het installeren van stoorzenders, zogenoemde jammers. Andere opties zijn het plaatsen van netten en getrainde roofvogels, al lijkt die laatste optie weinig kans te maken.