Ga naar de inhoud
Giro555

Nationale actiedag Oekraïne van start met 21,4 miljoen, dit staat op het programma

Het belpanel bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Beeld © ANP

Vandaag staat het programma van veel nationale tv- en radiozenders in het teken van de inzamelingsactie van Giro555 voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Ook online wordt er aandacht besteed aan de nationale actiedag. Dit staat er op het programma.

Gironummer 555 werd een week geleden namens elf samenwerkende hulporganisaties geopend. De afgelopen dagen is 21,4 miljoen euro gedoneerd.

Verschillende bekende Nederlanders hebben zich aangesloten bij de actie. Zo hebben Mattie Valk en Wietze de Jager de strijdbijl begraven, om samen twee uur lang radio te maken. Ook Jeroen Pauw en Eva Jinek zullen hun krachten bundelen voor het tv-programma Samen in Actie voor Oekraïne. 

06.00 - 21.00: Radio555

De actie begint al vroeg. Tien radiostations komen vanaf 06.00 uur in actie met de speciale uitzending Radio555. Samen gaan ze vijftien uur lang radio maken om geld op te halen voor Giro555. 

Ministers
Volg hier ons liveblog:
Ministers Buitenlandse Zaken Rusland en Oekraïne gaan overleggen in Antalya

Voor deze uitzending bundelen presentatoren van NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 5, Qmusic, 100%NL, Radio 538, Radio10, Radio Veronica, SLAM! en Sublime hun krachten. Bekijk hieronder in welke duo's de dj's gaan presenteren: 

Luisteraars kunnen in ruil voor een donatie een nummer aanvragen voor Radio555. Er is daarnaast ruimte voor persoonlijke verhalen.

Radio555 is tussen 06.00 uur en 21.00 uur te horen op alle deelnemende radiostations. 

20.30 - 23.00: Samen in Actie voor Oekraïne

Ook op tv wordt aandacht besteed aan de nationale actiedag. Vanaf half 9 zenden NPO 1, RTL 4 en SBS6 het programma Samen in Actie voor Oekraïne uit.

Mensen
Lees ook:
Mensen helpen Oekraïne door verblijf te boeken, te betalen en niet te gaan

Het programma wordt gepresenteerd door Chantal Janzen en Rob Kemps. In de studio zullen Eva Jinek en Jeroen Pauw gasten ontvangen.

Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) schuift daar aan. Ook andere politici zijn te gast en er komen mensen die een link hebben met Oekraïne omdat zij daar familie hebben of bijvoorbeeld vluchtelingen helpen. 

23.00: Bekendmaking opgehaalde bedrag

Aan het eind van de tv-uitzending wordt bekend gemaakt hoeveel er is opgehaald voor Giro555. 

Dekker: we hopen dat minister eindbedrag van tv-avond verdubbelt

Britt Dekker en Jeroen Pauw hopen dat minister Schreinemacher het bedrag zal verdubbelen dat vandaag tijdens de landelijke tv-actie van Giro555 voor de oorlogsslachtoffers in Oekraïne wordt opgehaald. Ze vertelden dat gisteren tijdens uitzending van Op1.

Hoewel het nog niet zeker is of Schreinemacher iets aan het via donaties en benefietacties opgehaalde bedrag zal toevoegen, hopen Pauw en Dekker daar dus wel op.

Pauw verwacht dat de minister in de speciale tv-uitzending 'niet met lege handen' zal komen. En Dekker zei in een boodschap gericht tot de minister: "We verwachten dat je het eindbedrag gaat verdubbelen, dat zouden we erg waarderen."

Gebakjes en bloemen

Naast acties van nationale tv- en radiozenders wordt er ook elders in het land geld opgehaald. Bloemenzaken maken bijvoorbeeld 'Oekraïne-boeketten' met geel en blauwe bloemen en verschillende bakkers hebben aangekondigd gebakjes te maken in de kleuren van de Oekraïense vlag. Veel van de ondernemers zeggen dat de helft van de opbrengst naar Giro555 gaat. 

Ook BN'ers steken hun handen uit de mouwen voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne, zoals in deze vide van RTL Boulevard te zien is: 

BN'ers steken handen uit mouwen voor actiedag Oekraïne

02:50

Op verschillende middelbare scholen worden ook inzamelingsacties opgezet voor de slachtoffers in Oekraïne. Zo meldt een middelbare school dat de kantine-opbrengst vandaag naar Giro555 gaat. Daarnaast worden er lege flessen ingezameld en roepen leerlingen in filmpjes op om geld te doneren.

Theaters, musea en muziekensembles

Het bedrag dat culturele instellingen met hun actie #hArtforUkraine afgelopen weekend hebben opgehaald wordt officieel overhandigd aan Giro555. Diverse theaters, musea en dans- en muziekensembles hebben meegedaan aan de actie door middel van benefietconcerten en het projecteren van de Oekraïense vlag op hun gebouwen. 

Een benefietconcert van Oekraïense en Russische musici in het Amsterdamse Concertgebouw heeft gisteravond bijvoorbeeld al 101.020 euro opgebracht. 

Krant met Oekraïne-poster 

Abonnees van De Limburger krijgen vandaag een speciale editie van hun krant in de bus. Het regionale dagblad besteedt met extra veel artikelen aandacht aan de oorlog in Oekraïne en de ernstige gevolgen voor de bevolking van dat land. In de krant zit bovendien een grote poster die lezers kunnen ophangen om daarmee hun solidariteit te tonen met de mensen in Oekraïne.

VN:
Lees ook:
VN: 1,5 miljoen Oekraïners gevlucht, snelst groeiende vluchtelingencrisis sinds WOII

"Vandaag, op de dag van de nationale actie van Giro555, steunen we de Oekraïners en staan we op tegen de Russische agressor", schrijft hoofdredacteur Bjorn Oostra op de voorpagina.

Ook plaatst De Limburger in de krant van vandaag, net als alle andere andere kranten van de Mediahuis groep in Nederland, gratis een grote advertentie over de landelijke actie.

Bekijk ook: Rutte noemt Europa 'een familie'

01:19
Premier Rutte spreekt in een videoboodschap het Oekraïense volk toe, op verzoek van de Oekraïense president Zelenski. Rutte laat weten dat Nederland het land steunt en bewondert.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore