Ga naar de inhoud
Enquête onder inwoners

'Groningers: gaskraan open om minder Russisch gas te importeren'

Een gaswinningsinstallatie bij Boerakker. Beeld © ANP

Een meerderheid van de Groningers is bereid de gaskraan verder open te zetten om minder afhankelijk te zijn van Russisch gas, blijkt uit een enquête.

Die werd in opdracht van Dagblad van het Noorden uitgevoerd door Enigma Research. Opmerkelijk genoeg was de bereidheid hoger in gebieden waar aardbevingen plaatsvinden dan onder inwoners buiten het bevingsgebied.

Gasprijs
Lees ook:
Gasprijs op recordhoogte, 12 keer zo hoog als een jaar geleden

Liefst 83 procent van de ondervraagden vindt dat Nederland moet stoppen met de import van Russisch gas. Van 60 procent mag daarvoor de gaskraan in Groningen verder open, tot maximaal 12 miljard kuub per jaar.

Relatief veilig niveau

Het Staatstoezicht op de Mijnen, die in de gaten houdt of de gaswinning geen gevaar oplevert, heeft altijd gezegd dat de gaswinning tot dat maximum relatief veilig kan als alle huizen in Groningen versterkt zijn. Dat is op dit moment nog lang niet zo.

Een maand geleden liepen duizenden Groningers nog mee in een fakkeltocht tegen de gaswinning. "Het wordt tijd dat Groningen eindelijk eens een keer gehoord wordt in Den Haag", was de boodschap:

Deze duizenden Groningers zijn helemaal klaar met Den Haag

01:13
Het protest was gericht tegen het gasbeleid van de regering.

Aardbevingsfonds

90 procent van de ondervraagden wil dat de opbrengst van de gaswinning in een fonds gestopt wordt waarmee het herstel van aardbevingsschade wordt gefinancierd.

Volgens Dagblad van het Noorden gaat het om een representatief onderzoek dat deze week is uitgevoerd onder inwoners van de provincie Groningen die 20 jaar en ouder zijn.