Ga naar de inhoud
Na oproep kabinet

Veiligheidsregio's werken plannen uit voor opvang vluchtelingen Oekraïne

Vluchtelingen uit Oekraïne komen aan in Waddinxveen. Beeld © ANP

Een aantal veiligheidsregio's heeft meteen gehoor gegeven aan de oproep van het kabinet om per regio 2000 opvangplekken te regelen voor vluchtelingen uit Oekraïne. Nederland telt 25 veiligheidsregio's.

De regio's Zuid-Holland Zuid, Rotterdam-Rijnmond, Friesland, Noord-Holland Noord, Kennemerland en Haaglanden hebben iets meer laten weten over hun plannen.

Cruiseschepen afgehuurd

Dordrecht en omgeving (veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid) bereidt zich erop voor zo snel mogelijk 1000 Oekraïense vluchtelingen tijdelijk opvang te kunnen bieden, waarbij de bedoeling is uiteindelijk 2000 mensen aan onderdak te helpen. Ook in de regio Rotterdam-Rijnmond gaat het om 2000 plekken, waarvan Rotterdam de helft voor zijn rekening neemt. Daar zijn al twee riviercruiseschepen gehuurd voor de meest acute opvang.

Alle
Lees ook:
Alle veiligheidsregio's moeten op korte termijn 1000 Oekraïense vluchtelingen opvangen

In Leeuwarden gaat de veiligheidsregio Friesland inventariseren waar in eerste instantie 1000 en later dus ook 2000 plekken gecreëerd kunnen worden. Die balans moet woensdag opgemaakt zijn.

Vrij reizen binnen Europa

De veiligheidsregio wijst erop dat Oekraïners geen asiel hoeven aan te vragen en vrij in Europa mogen reizen. De opvang wordt daarom niet geregeld door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), maar door de veiligheidsregio's zelf. In de praktijk betekent dit dat zij mogelijkheden afstemmen met de gemeenten binnen hun grenzen.

Ook de zestien gemeenten in Noord-Holland Noord 'steken de handen uit de mouwen', zegt de veiligheidsregio, maar veel is nog onduidelijk. "Een deel van de mensen zal onderdak vinden bij familie en vrienden. Een ander deel zal zich bij de overheid en gemeenten melden voor hulp. We weten nog niet hoeveel mensen naar ons toe komen. We weten niet hoe lang de oorlog duurt en hoe lang de vluchtelingen blijven."

Bekijk ook: Thomas vangt thuis Oekraïense vluchtelingen op

01:46
Veel particulieren ondernemen zelf actie om Oekraïense vluchtelingen te helpen. Thomas kon de tv-beelden niet aanzien en haalde een gezin op bij de Pools-Oekraïense grens. "Het is daar een grote chaos."

Kennemerland, met onder meer de gemeenten Haarlem en Beverwijk, is ook 'doordrongen van de noodzaak' van opvang en gaat 'maandag volgende stappen zetten'. Voorzitter Jan van Zanen van de veiligheidsregio Haaglanden gaat in gesprek met acht gemeenten binnen zijn regio 'om hen te informeren over de taak die ons als gemeenten mogelijk te wachten staat'.

Fors aantal vluchtelingen verwacht

Het is nog niet duidelijk waar Oekraïners die naar Nederland komen zich moeten melden om voor opvang in aanmerking te komen. Maandag praten de veiligheidsregio's verder met het ministerie van Justitie en Veiligheid over de coördinatie en de opvangmogelijkheden. De komende tijd wordt volgens Justitie een fors aantal vluchtelingen uit Oekraïne verwacht. Nederland moet zich daarom voorbereiden op grootschaliger opvang.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet trekt 20 miljoen euro uit voor hulp aan Oekraïense vluchtelingen