Ga naar de inhoud
Door paus Franciscus

Titus Brandsma verrichtte volgens de paus een wonder, en wordt 15 mei heilig

Titus Brandsma zou iemand genezen hebben van huidkanker Beeld © ANP

De Nederlandse priester Titus Brandsma wordt op 15 mei heilig verklaard. Dat heeft paus Franciscus laten weten. De rooms-katholieke kerkvorst erkende in november een wonder dat wordt toegeschreven aan Brandsma. Een Amerikaanse pater zou in 2004 genezen zijn van kanker nadat hij een stuk kleding van Brandsma had aangeraakt.

Brandsma (1881-1942) werd priester in 1905. Vanaf de jaren 30 verzette hij zich openlijk tegen het nazisme. In 1942 pakten de Duitse bezetters hem op en voerden ze hem af naar concentratiekamp Dachau. De nazi's bestempelden hem als 'gevaarlijk persoon'.

In 1985 al 'zalig'

In Dachau was hij een grote steun voor andere gevangenen, tot hij zelf overleed aan de gevolgen van slechte leefomstandigheden en mishandelingen. Brandsma kreeg in 1982 het Verzetsherdenkingskruis en in tal van Nederlandse en buitenlandse plaatsen zijn kapellen, kerken, scholen en straten naar hem vernoemd.

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse priester Titus Brandsma heilig verklaard: is dat nog wel van nu?

Hij werd in 1985 zalig verklaard. Afgelopen november stemde de paus in met een voorstel van de bisschoppen en kardinalen in het Vaticaan om Titus Brandsma heilig te verklaren.

'Bijzonder en groots moment'

De Nederlandse kardinaal Wim Eijk spreekt van een 'bijzonder en groots moment in de Nederlandse kerkgeschiedenis. Brandsma is voor journalisten, universiteitsdocenten, religieuzen en vele anderen een lichtend voorbeeld, niet alleen in ons land, maar wereldwijd'.