Ga naar de inhoud
Onder de rivieren

Coronapiek in het zuiden door carnaval, versoepelingen en vakantie

Zou zo'n masker ook helpen tegen corona? Beeld © ANP

Afgelopen weekend eindelijk weer carnaval gevierd, en nu een groepsapp vol positieve coronatesten. Herkenbaar? Het aantal coronabesmettingen is de afgelopen dagen in elk geval weer aan het toenemen, vooral in het zuiden van het land.

De cijfers van onder de rivieren liegen er niet om: vooral daar, in Noord-Brabant en het noorden van Limburg, worden momenteel veel mensen positief getest op corona.

Bijvoorbeeld in Kaaiendonk, oftewel Oosterhout: daar werden gisteren meer dan 400 positieve testen gemeld, oftewel ruim 700 per 100.000 inwoners. De cijfers zijn vergelijkbaar in plaatsen als Kielegat en Oeteldonk, inmiddels weer bekend als Breda en Den Bosch.

Verdubbeld

De stijging is fors: in de regio Brabant-Noord verdubbelde gisteren het aantal besmettingen ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen 7 dagen. "We zien een piek in het aantal testen en besmettingen", zegt een woordvoerder van de GGD in die regio. "Het percentage testen dat positief is, lag nog niet eerder zo hoog."

Op deze kaart zie je waar de meeste besmettingen zijn gemeld:

Ook landelijk neemt het aantal positieve testen toe. Dat heeft niet alleen met carnaval te maken: door de versoepelingen die een week geleden ingingen, kan het virus zich makkelijker verspreiden. Ook de voorjaarsvakantie, waarin veel mensen op wintersport zijn geweest, speelt een rol.

De wachttijden bij de GGD kunnen door de drukte wat langer zijn, zegt de woordvoerder. Wel was de testcapaciteit uit voorzorg al opgeschaald naar 14.000 testen per dag.

Zorg uitgesteld

Toch gaat het in het zuiden van het land duidelijk het hardst. Dat leidt op sommige plekken tot problemen, doordat veel mensen ziek thuis komen te zitten. Bijvoorbeeld in het VieCuri-ziekenhuis in Venlo. Daar moeten deze week ingrepen worden uitgesteld, omdat er te veel personeel ziek is.

"Het ziekteverzuim is op sommige afdelingen heel hoog", zegt een woordvoerder. "Sommige planbare zorg moet daardoor worden verschoven. Dat gebeurt alleen als het medisch verantwoord is, en als er echt geen andere oplossing is."

De woordvoerder van het ziekenhuis hoopt dat de piek van korte duur zal zijn. "Tot voor kort was ons verzuim weer terug op het normale niveau, van vóór de coronacrisis. We hopen dat ook deze piek snel weer herstelt. Tot die tijd doen we wat we kunnen. Dit speelt bij alle ziekenhuizen, zeker in het zuiden."

Carnaval
Bekijk ook:
Carnaval losgebarsten: 'We hebben dit zó gemist!'