Ga naar de inhoud
Wout Holverda

'Nederlandse oud-voetballer kreeg dementie door koppen'

Holverda tijdens een benefietwedstrijd tegen Lucky Ajax in 2014. Beeld © ANP

De eind vorig jaar overleden oud-voetballer Wout Holverda kreeg dementie door zijn sportcarrière, waarschijnlijk door veelvuldig koppen. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van het Amsterdam UMC, waarbij de hersenen van Holverda na diens overlijden werden onderzocht. Volgens de onderzoekers gaat het om een primeur.

De resultaten van het onderzoek werden eerder deze week bekend, schrijft NRC, dat het laatste anderhalf jaar contact had met de familie van Holverda en sprak met de onderzoekers. De oud-voetballer overleed in december aan de gevolgen van dementie. 

Volgens de krant is het voor het eerst dat bij een Nederlandse voetballer een verband tussen de sport en dementie kan worden aangetoond. Ook wereldwijd gebeurde dat maar nauwelijks, omdat er vaak geen toestemming wordt gegeven voor onderzoek. 

Aandoening CTE

In de hersenen van Holverda werd de aandoening CTE aangetroffen. Dat is een afkorting voor chronische traumatische encefalopathie, een ziekte die in de Verenigde Staten al vaak werd gevonden bij overleden spelers uit American footballcompetitie NFL. Het komt ook voor bij boksers en ijshockeyers, die klappen tegen hun hoofd te verduren krijgen.

Britse
Lees ook:
Britse voetballertjes mogen niet meer koppen

Waarschijnlijk is in het geval van Holverda veelvuldig koppen de oorzaak van de hersenbeschadiging geweest. "We hebben in zijn hersenen schade kunnen zien door terugkerende klappen tegen het hoofd", zegt neuroloog Jort Vijverberg. 

Andere oorzaken dan de sportcarrière van de oud-voetballer zijn door de onderzoekers uitgesloten. "In dit geval is de voetbalcarrière van Wout Holverda de reden van zijn ziekte."

Hersenen doneren 

CTE kan pas worden vastgesteld na de dood. Het is daarom de vraag of er meer voetballers zijn overleden als gevolg van de aandoening. Vijverberg: "We hopen dat meer voetballers bereid zijn hun hersenen voor onderzoek te doneren na hun overlijden. Alleen op die manier kunnen we belangrijke vragen over de veiligheid van koppen en voetbal beantwoorden."

Holverda speelde tussen 1978 en 1984 voor Sparta Rotterdam en werd eenmaal opgeroepen voor het Nederlands elftal. Toen NRC hem afgelopen zomer voor het laatst bezocht, zou hij zijn kinderen al niet meer hebben herkend. 

Totaal
Lees ook:
Totaal veranderd door hersenletsel: 'Mijn man werd een monster'
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.